zondag 11 november 2012

Sara Kroos - Voor de leeuwen (Recensie)

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren, het was woensdagavond iets voor 20:00. Ik zit in een klein theater te kijken naar een verplichte debatavond van school. Voor mij de tweede avond in een week tijd dat ik afspraken moest afzeggen voor school. Ik baal als een stekker, want eigenlijk zou ik nu ongeveer plaatsnemen in de schouwburg om naar een voorstelling van Sara Kroos te kijken.Ik het onwijs jammer dat ik bij deze slechte voorstelling zit en niet in de schouwburg. Ik pak mijn GSM en typ daarop naar een vriendin of zij alsnog zin heeft om te gaan en deze onzin te verlaten. Maar die weigert, ze vind het niet kunnen om weg te gaan op een verplicht schoolproject. Ze heeft een punt, ik bied haar aan om het geoorloofd te regelen  en het te overleggen met onze loopbaanbegeleiding. Ook dat vind ze niet kunnen.. Maar ik?


Ik wel, praktisch 20 minuten later neem ik plaats op de zachte rode stoelen van Theaters Tilburg. Na overleg  met mijn SLBer ben ik vertrokken en heb ik snel gebeld naar een van mijn vrienden die ondertussen langs mij plaats neemt. Veel tijd om bij te praten hebben we niet, met een gigantische brul begint de voorstelling.

Sara Kroos komt samen met een gigantische fakkel een donker podium oplopen. Terwijl de zaal nog maar net is bijgekomen van de sensationele opening valt Sara met de deur in huis. Opmerkelijk is dat Sara gedurende de gehele voorstellingen reacties van het publiek verwerkt in haar voorstelling, zo valt zei de hele avond terug op vrouw-zoekende lesbische vrouw, de padenvegende opa en een meisje wat niet gebeld werd maar toch wel.. Huh? Sara laat haar eigen leven in deze voorstelling goed naar boven komen, we hebben gelachen om haar seksualiteit, vrouw, werk, ervaringen en vooral haar meningen. Ondanks dat Sara deze voorstelling veel op haar praatstoel zit worden er ook gevoelige snaren gemaakt door haar muziek. Zo zingt ze onder andere over de dood, maar hebben we niet lang om te beseffen wat er gezongen wordt. Al meteen stort Sara zich in een sterk en goed opgebouwde sketch. Het schelden en tieren lijkt hierbij wel voorbij te zijn, de sketches boeien je als bezoeker meteen en bestaan dit keer niet uit grove en harde verhalen. Sara Kroos laat haar verhalen in je hoofd omdraaien naar een filmpje.

Met haar voorstelling 'Voor de Leeuwen' heeft ze Tilburg volledig ingepakt, het is een onwijs goede en sterke voorstelling. Er is voldoende interactie met het publiek en buiten het geschreven gedeelte van de voorstelling improviseert Sara met regelmaat een leuke extra sketch in elkaar.

Al met al een geslaagde avond, en ik durf te wedden dat mijn avond 10 keer zo leuk dan die van de 250 mensen in het theater 400 meter verderop!

Bas Oeijen