dinsdag 5 maart 2013

Het (on)geluk achter de deur

Je ouders verliezen, een trauma uit je jeugd, een andere geaardheid en daarnaast ook nog een seksueel misbruikt worden. Dat zijn verhalen die kunnen schuilen achter elke willekeurige voordeur dan ook, graag deel ik met jullie een bijzonder verhaal.

In samenwerking met mijn opleiding ben ik actief bezig met het project 'geluk op 13'. Nadat ik een persoonlijk gesprek had met een willekeurige inwoner uit Tilburg Zuid bood ze haar verhaal aan voor publicatie.


"Vroeger, toen ik klein was ben ik regelmatig in elkaar geslagen door mijn klasgenoten. Ik was een jaar of 15. Ik werd geslagen omdat ik net een tikje anders was, wie was ik? Dat weet ik eigenlijk niet. Ik wou als kind altijd overal bij horen, maar dat lukte mij toch niet helemaal. Misschien komt dat ook wel omdat ik net een tikje anders was dan de rest van mijn klas. Ik had namelijk andere gevoelens dan de rest van de 'normale' kinderen. In mijn tijd was het ook normaal dat je niet praatte over je gevoelens, maar ik deed dat wel omdat ik dat echt nodig had. 

Op mijn 12e zijn mijn vader en moeder overleden bij een auto-ongeluk. Vanaf dat moment heb ik er altijd alleen voor gestaan. Ik ging wonen bij mijn tante, maar daar heb ik later spijt van gehad. Ik mocht daar wel wonen maar ik moest er wel iets voor terug doen. Dat vond mijn oom tenminste. Daarom had ik in ruil voor onderdak in het geheim seksueel contact met mijn oom. Regelmatig zat hij aan me en niet veel later dwong hij me om samen met hem het bed te delen. Dit deden we als mijn tante was werken of even boodschappen was doen. Ik vond het verschrikkelijk en ik heb me al die jaren ontzettend vies gevoeld. 

Ondanks dat ik seks had met mijn oom had ik verder niets met mannen. Dit was ook een van de redenen waarom ik vroeger gepest werd. Ik kwam uit voor mijn gevoel want mijn gevoelens gingen uit naar meisjes. Inmiddels ben ik dan ook 
getrouwd met een schat van een vrouw. Toen ik haar leerde kennen ging ik het zonnige inzien van het leven. Ik heb samen met haar mijn verleden beetje bij beetje proberen te verwerken. Ze heeft mijn altijd gesteund en ik denk dat ik zonder haar nu nog steeds in de put had gezeten. Ik denk zelfs dat ik zonder haar nu niet meer geleefd had.

Mijn gebruiksvoorwerp is dus: mijn fantastische vrouw!"

Vanaf week 13 gaan 80 jongeren door Tilburg met camera en notitieblok op zoek naar geluk op huisnummer 13. De jongeren maken een foto van alle mensen die op nummer 13 wonen, staand in hun voordeur. Ook ondervragen ze de bewoners hoe het is om in Tilburg te wonen. Centraal staat de vraag: 
"Vertel eens over uw geluksmoment op nummer 13"

Dit levert 1168 foto’s en verhalen op van allerlei verschillende Tilburgers. Van deze foto’s maken ze een foto expositie, 600 portretten met een korte tekst, levensgroot afgedrukt op zeildoek. Deze worden ergens in in het centrum van Tilburg uitgestald. 

Verder komt er uit dit project:
  • Een serie van 13 korte films, gebaseerd op de research van de jongeren, gemaakt door professionele kunstenaars, uitgezonden door Omroep Brabant
  • Een reportage over het hele project, uitgezonden door Omroep Brabant
  • De interviews worden geanalyseerd door de universiteit van Tilburg
  • Een DVD met de films
Schroom daarom niet als de studenten van het ROC bij jou langskomen en deel je geluksverhaal met Tilburg!

Bas Oeijen