vrijdag 19 april 2013

Roué Verveer - In zeer goede staat! (Recensie)

Roué Verveer voelt zich goed, zo goed dat het bijna 'eng' goed is. Vandaar dat hij zich volledig laat nakijken. Want het kan toch niet zo zijn dat hij zich zo ontzettend goed voelt? Blijkbaar wel! Na een volledige check-up in het ziekenhuis blijkt hij zich in een zeer goede staat te verkeren.

In zijn vijfde voorstelling zien we vrijwel direct een overeenkomst met zijn eerdere voorstellingen. Roué heeft een bepaalde draai gevonden in zijn voorstellingen die zeer prettig is. Het is een bijzondere mix tussen goed geslaagde interactie, gevoelige verhalen en uiteraard een flinke dosis humor.

Dat Roué Verveer geknipt is voor dit vak dat is meer dan duidelijk. Toch heeft hij iets speciaals, hij weet zijn publiek  op een of andere manier te boeien dan dat bijvoorbeeld Theo Maassen dat doet. Ik denk zelf dat dit komt door de dankbaarheid die hij uitstraalt. Ik woonde deze voorstelling bij in Tilburg waar Roué al zijn shows heeft gespeeld. Hij stond vandaag voor het eerst in de grote zaal en dat maakte het voor hem extra speciaal. Dit liet hij ons als publiek deze avond ook meerdere keren weten, uiteraard op zijn eigen unieke wijze.

Geen cliché voorstelling
Ondanks dat je duidelijk merkt dat er bepaalde onderdelen in al zijn shows terugkomen voelt het niet cliché, sterker nog. Het is dat hij het zelf zegt, anders zou je het misschien nog niet eens doorhebben. Een van deze onderdelen is het leven van een man samen met de vrouw. Het is iets wat vele cabaretiers meenemen in hun voorstellingen maar Roué laat het toch niet cliché voelen. Sterker nog, voor mij persoonlijk was dit een van de meest humoristische gedeeltes van de avond.

Ook zijn kijk naar de slavernij laat Tilburg meerdere malen in een deuk liggen, maar anderzijds kan Roué de zaal ook in volledige stilte krijgen. Als hij het bijvoorbeeld heeft over de dood kan je een speld horen vallen. Hierdoor krijg je een humoristische avond waar toch een gevoelige snaar geraakt wordt.

In zeer goede staat
Behalve dat Roué Verveer in goede staat is, is ook zijn vijfde theatershow in zeer goede staat. Geen moeilijk decor, een simpel maar pakkend lichtplan en vooral: Geen poespas. Roué heeft zijn eigen manier van vermaak, en die mag er zeker zijn!

Bas Oeijen