dinsdag 21 mei 2013

Shrek de Musical (Recensie)

Shrek de musical, een productie van Albert Verlinde is gisteren officieel op tournee gegaan. Shrek de musical kende al succes op Broadway, West End en in het Nederlandse RAI-Theater. Ook heeft de musical in maart een aantal weken in België gedraaid. Albert Verlinde nam zijn succes 19 mei 2013 mee naar het Limburgse Heerlen, waar de feestelijke galapremière van de Nederlandse theatertournee plaatsvond. En wij waren erbij!

Shrek, iedereen kent het wel. Dat kan ook niet anders, na vier films kun je er haast niet om heen. Ze zijn inmiddels al tientallen keren voorbij gekomen op TV en menig filmliefhebber heeft ze wel in de kast staan. Een goede reden voor Albert Verlinde Entertainment om dit succes te vertalen naar een Nederlandse musical. Samen met Jeroen Dona bracht hij de productie in 2012 in het Nederlandse RAI-Theater. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en zitten we in Heerlen bij de aftrap van de Nederlandse theatertour. Shrek de musical zal de komende weken in Heerlen, Breda, Rotterdam en Nijmegen staan.

Na anderhalf uur rijden arriveer ik in het Limburgse Heerlen, na snel wat gegeten te hebben nemen we plaats met onze fotocamera aan de groene loper. Vanwege het feit dat het de aftrap is van de Nederlandse theatertour en dat er wisseling van de wacht is bij de rol Fiona, zijn er diverse gasten en pers uitgenodigd. Op de groene loper weet ik bijvoorbeeld Joes Brauers te spotten, een van de voormalige Kruimeltjes en huidig hoofdrolspeler in de musical Dik Trom. Later in de foyer treffen we meerdere acteurs aan, waarvan er ook een aantal in Alberts producties van afgelopen jaar hebben gespeeld. Ook is de pers flink uitgerukt, zo heeft Omroep Heerlen de hele avond live reportages gemaakt en zijn er diverse recensenten aanwezig. Kortom, een gevarieerd publiek dat uit jong en oud bestaat. Ondanks dat er meer dan 1000 man in de zaal zit vallen ze allemaal om 19:30 uur stil: het orkest begint met spelen en het doek gaat open.

Het verhaal
Het verhaal begint met twee scenes. Zowel Shrek als Fiona worden door hun ouders weggestuurd. Shrek op zijn eigen verjaardag en Fiona op kerstavond. Beiden zijn ze net 7 jaar oud, ze moeten gaan vechten voor een plek in hun leven. Beiden op hun eigen manier. Shrek neemt zijn intrede in een terras met een gevoelig lied over hoe het is om als Oger te leven, hoe het is om altijd gehaat te worden, en niet in de maatschappij geaccepteerd te worden.  Niet veel later zien we een scene waar we Fiona zien opgroeien in 3 generaties van prinsesje tot prinses.  Het is een prachtig lied, waaruit blijkt dat ze wacht op de prins die haar leven komt redden. De prins die zo dapper is om het op te nemen tegen de draak. Dit speelt zich allemaal af boven in een torenkamer, waarbij het podium wordt getransformeerd tot wolkenlucht. Het is een fantastisch aanzicht en het lied tovert bij menig theaterbezoeker een traan in de ogen.

Inmiddels is Shrek (William Spaaj) niet meer alleen in zijn pittoreske moeras, Lord Farquaad Jamai Loman) heeft besloten om alle sprookjesfiguren te verbannen uit zijn koninkrijk. Hier is Shrek het niet mee eens, samen met het pratend ezel ‘Donkey’ (Rogier Krompoe) zoekt hij de koning op en sluit een deal. Hij redt Princes Fiona (Anouk Maas) uit de toren, en krijgt daarmee zijn moeras terug. Een spannende zoektocht begint vol met verrassingen begint…

Komisch spektakel
Terwijl Shrek en zijn compagnon Donkey de Ezel op ‘vrouwenjacht’ gaan, hebben zij uiterst ludieke conversaties. Zo probeert Ezel onderweg samen met Shrek een aantal spelletjes te spelen. Meerdere malen barst de zaal in lachen uit om de juist getimede opmerkingen van Ezel. Zo ook als hij een relatie krijgt met de draak (Berget Lewis). Maar ook Lord Farquaad heeft een uiterst humoristische rol in deze productie. Daar waar hij elders wat tekortschiet, doet hij dat zeker niet in zijn opmerkingen en gedragingen. Vooral als hij van zijn achteruitrijgeluidmakende paard genaamd ‘Triplex’ afstapt ligt de zaal dubbel.

Shrek is een overweldigende familiemusical die goed op zijn pootjes terecht is gekomen. Het is een totaalconcept wat klopt. De muziek, het spel, de choreografie, het decor en de timing zijn perfect. Zowel voor jong en oud is het een vermakelijke avond uit. Alhoewel er een wisseling in de cast is geweest, getuigt de productie van goed samenspel. Anouk Maas is een geschikte vervanger van Kim Lian en nadat ze van de spanning af is zie je haar ook echt genieten van haar spel. Kortom: een komisch spektakel!


Volledige cast van Shrek de Musical
© Bas Oeijen