donderdag 20 juni 2013

Het geluk achter huisnummer 13!


28 maart 2013, een bijzondere dag voor 80 studenten van het ROC Tilburg. Zij gingen voor het project 'Geluk op 13' langs 1138 nummers 13 in Tilburg.Ook ik behoor tot die 80 studenten en 28 maart was mijn allereerste loopdag!

Om exact 12 uur arriveer ik samen met mijn collega in het pittoreske Berkel-Enschot waar we de komende uren op zoek gaan naar het geluk op huisnummer dertien. Gemiddeld 9 uur heb ik samen met mijn collega ongeveer 19 nummers 13 bezocht in Berkel-Enschot wat op ongeveer 20 minuten van Tilburg ligt.Van de 19 huisnummers hebben er 7 met ons rond de tafel gezeten voor een diepte-interview over geluk. Kort gezegd was het erg bijzonder, ten allereerste is Berkel-Enschot erg gastvrij. In alle 7 huishoudens zijn we warm ontvangen met bakjes koffie, glaasjes cola en bergen met vriendelijkheid. We hebben verschillende verhalen gehoord die ons soms erg aan het lachen maakte of ons juist verschrikkelijk ontroerde. Geboren kinderen, huwelijken, vakanties, fietstochten, sterfgevallen, ziekte en nog veel meer bijzondere momenten zijn voorbij gekomen. Graag zou ik er eentje willen delen met jullie.

'Altijd gelukkig'
Rond de klok van 20:00 stap ik samen met mijn collega lachend uit een nummer dertien waar we net een ontzettend melig interview hebben afgerond. Nog vol van dankbaarheid en plezier schieten we een aantal foto's voor de foto-expositie, een onderdeel is van het 'geluk op 13 project'. We bedanken het gezin nogmaals voor hun medewerking en gaan volle moed verder naar onze zoektocht naar geluk. Al gemiddeld 8 uur zijn we onderweg, door weer en wind maar toch nog steeds met erg veel plezier. We nemen een kijkje op de kaart en verplaatsen ons naar een luxe villawijk. Daar waar onze laatsten troeven van vandaag liggen.

Trotse bewoners van een huisnummer 13
 in Berkel -Enschot 
Niet veel later bellen we aan bij een oudere mevrouw, we leggen uit waar we vandaan komen en wat we komen doen. Eigenlijk had dat niet gehoeven, want de desbetreffende mevrouw was al volledig geïnformeerd over ons project. Na wat doordrukken mogen we binnenkomen en nemen we plaats aan een mooie eikenhouten tafel, de geur van de antieke meubels dringt onze neuzen binnen. We beginnen met ons interview wat bestaat uit een aantal verplichte vragen vanuit de Universiteit van Tilburg. Het gaat over geluk en over het leven in huis, de straat, de buurt en het dorp. Uit alle antwoorden straalt positiviteit.

Net als we willen vragen naar een geluksmoment op nummer 13 komt de man des huizes binnen, ook hij ontvangt ons hartelijk en een drankje wordt aangeboden. Als we ter zake komen en daadwerkelijk naar het geluksmoment vragen valt er een stilte.

'We zijn eigenlijk altijd gelukkig' Was het antwoord na het even brainstormen met het stelletje. 'Het feit dat we elke dag wakker worden met goede gezondheid en de liefde van de kinderen is ons geluk. Toen we eenmaal verder gingen vragen bleek het leven helemaal niet zo gelukkig te zijn geweest voor dit lieve stelletje. Ook dit stel is getroffen door de verschrikkelijke ziekte Kanker. Toch hebben ze het geluk nooit laten afpakken. 'Ik ben genezen, dat is al een geluk. Ik weet dat er vele mensen zijn die dat niet doen.' Als ik aangeef dat dat wel een hele positieve manier van het leven benaderen is word er gelachen. 'We hebben het goed, we weten dat er mensen zijn die het slechter hebben. Dus waarom klagen?'

Dat is ook mijn boodschap achter dit hele artikel. Ondanks dat er veel tegen kan zitten moeten we ons geluk zelf leren zien. We hebben er meer van dat dan we dat eigenlijk zelf beseffen.

Bas Oeijen