vrijdag 27 september 2013

Guus Meeuwis - Het kan hier zoo mooi zijn (Recensie)

Guus Meeuwis presenteerde afgelopen week zijn zesde theatertour in Theaters Tilburg. De zanger die zijn carrière te danken heeft aan zijn studententijd staat al ruim 17 jaar op het podium. Voetbalstations, poppodia’s en theaters zijn binnen no-time uitverkocht en hij won tal van grote muziekprijzen Afgelopen jaar werd hij zelfs geridderd in de orde van Oranje Nassau. Nu zul je denken.. Is de houdbaarheidsdatum van Guus inmiddels niet al lang bereikt?De voorstelling begint met het nieuwe nummer ‘Zo voelt het dus’ van zijn nieuwe album ‘Het kan hier zo mooi zijn’. Dit negende studioalbum, wat gelijk staat met de titel van zijn nieuwe single en deze theater-en club tour, is afgelopen zomer uitgekomen. Het geheel voelt in eerste instantie een beetje sukkelig aan, de band doet slappe pasjes van links naar rechts die zelfs nog niet eens  altijd gelijk lopen. Het ziet er komisch uit, maar sluit wel lekker aan op het nummer wat gespeeld wordt. Nadat de laatste noten van het nummer zijn gespeeld verantwoord Guus de slechte danspasjes op laconieke wijze, hij is inmiddels ook getroffen door de crisis waardoor er deze theatertour toch echt geen showballet vanaf kon. De zaal lacht en vrijwel direct voel je een heerlijke sfeer naar boven komen. De eerste toon is gezet! Het is wel duidelijk dat we gewoon lekker een leuke avond tegemoet gaan met heerlijke muziek en flinke dosis Brabantse humor.

De rode draad door de voorstelling heen is laagdrempelig en grappig. Guus vertelt over hoe vaak hij op straat wordt aangesproken op zijn houdbaarheidsdatum als artiest. Hij vertelt dat mensen vaak vragen of hij niet beter vastigheid kan gaan zoeken, of wellicht niet beter zijn studie opnieuw kan oppakken. Vele leuke, grappige en ook bijzondere dialogen volgen. Meeuwis vertelt over zijn stamkroeg, of over hoe hij als pappa in de ochtend brak op het schoolplein of langs het voetbalveld staat. Tussendoor speelt hij nummers van zijn nieuwe album en stelt hij zich voor wat er van hem terecht zou komen als hij nu zou stoppen als zanger. Dit allen zorgt voor een vlot verloop van de avond waardoor je zonder dat je het in de gaten hebt binnen no-time de pauze alweer hebt bereikt.

Na de pauze brengen Guus en zijn bandleden ook wat oudere nummers ten gehore zoals bijvoorbeeld; ‘Ik ook van jou’, ‘Niemand’ en ‘Ik wil je’. De zaal geniet zichtbaar en zingt,zwaait  klapt, danst en vol enthousiasme mee. Maar bovenal zitten er ook meerdere bijzondere, ludieke en gevoelige momenten in deze voorstelling. .Een erg ludiek maar ook bijzonder moment in de voorstelling is bijvoorbeeld het moment waarop hij vertelt dat hij wel eens voor zijn band wat nummertjes heeft aangevraagd. Dit zit daarna op geheel eigen wijze verwerkt in de voorstelling. Ter afsluiting van de avond zingt de zaal voluit mee op het nummer ‘Brabant’, ‘proosten’ en ‘Genoten’.

‘Het kan hier zo mooi zijn’ is eigenlijk gewoon een geweldige theaterervaring op zichzelf. Dit mede dankzij de geweldige sfeer, het decor en het bijzondere lichtplan wat constant blijft verassen. ‘ Het kan hier zo mooi zijn’ is een theaterconcert wat je dit seizoen echt niet mag missen. En mocht je echt niets hebben met theater dan is het altijd nog een optie om de voorstelling in in diverse poppodia te bezoeken.

Bas Oeijen

Foto (c): Guusmeeuwis.nl

Rating: