maandag 9 september 2013

OEUVREPRIJS Cabaret en kleinkunst gaat naar Tineke Schouten en Joris Schiks

Zondagmiddag in een afgeladen Schiller Theater Place Royale en buiten het theater een kleine 250 koppig meelevend publiek (geluid werd overgebracht) werden de winnaars bekend gemaakt van de Oeuvreprijs 2013. De prijzen gingen naar de Utrechters Tineke Schouten en Joris Schiks. Tineke had de voorzitter van de Stichting Behoud Schiller Theater Place Royale medegedeeld dat zij wegens verplichtingen in het buitenland helaas niet aanwezig kon zijn.

 Voorzitter Steef Schinkel, en tevens mede-eigenaar van het Schillertheater, vertelde de aanwezigen dat het Franse woord œuvre  “het complete werk”, in dit geval in de zin van “de verzameling van werken behelst”, zo sprak hij. Beide winnaars hebben in hun leven fantastisch werk verricht op hun gebied kleinkunst en cabaret. Joris Schiks stond samen met Hennie Oliemuller aan de wieg van het Utrechts Cabaret in de jaren zestig. Joris, de taal kunstenaar, is de leeftijd van 70 inmiddels al weer voorbij. Door de jaren heen heeft hij een aantal platen en cd’s gemaakt en talloze (internationale) concerten gegeven. Hij begeeft zich vooral in kleine theaters van Nederland en Duitsland. De jury vindt het kleinkunst levenswerk van Joris, geboren onder de Utrechtse Dom aan het Domplein groots, uniek, dat het veel diepgang bezit en zijn levenswerk van bijzondere importantie is. Hij schreef meer dan 650 muziekstukken. Eind dit jaar komt er van Joris, een nieuwe CD uit. Joris gaat in zijn leven niet voor het grote geld. Joris ging vooral voor kwaliteit en bracht veelal de aanwezige toeschouwer tot ontroering, zo sprak Steef Schinkel. In Nederland was en is hij te zien en te horen met zeer eigen Nederlandstalige programma’s.

Enkele citaten uit het Juryrapport Oeuvreprijs Joris Schiks:
De carrière van Joris omspant meer dan vijftig jaar. Het vroegste werk dat wij van hem kennen, komt uit de jaren zestig. Geroerd is de commissie van nummers als Silver en Hollands Spoor. Daarnaast mag zijn bijdrage in samenwerking met het Schiller Theater Place Royale tijdens 750 jaar Utrecht Domkerk en in het Mozart/Utrecht 1766- 2006 van bijzonder gehalte genoemd worden.

Tineke Schouten is een Nederlands comédienne en cabaretière. Schouten groeide op in Utrecht. Op 17 jarige leeftijd startte zij haar carrière in het huidige Schiller Theater Place Royale. In haar shows speelt ze typetjes, zingt ze liedjes en doet parodieën op artiesten en bekende persoonlijkheden. De liedteksten, muziek en sketches schrijft ze allemaal zelf.

Via: Maxazine