donderdag 31 oktober 2013

ABBA Mania (Recensie)

Abba Mania is een internationale muziektheaterproductie die in 2012 al succes boekte in Nederland. Gelijktijdig met de musical ‘Mama Mia’ hebben zij door Nederland getoerd. De grote menigte ABBA fans ontving de productie met open armen en dit jaar zijn ze terug in de Nederlandse theaters. 26 Oktober 2013 stond de productie in Theater de Leest in Waalwijk.


Geheel verwachtingsloos neemt Waalwijk plaats op hun stoelen in Theater de Leest. De gemiddelde leeftijd van de zaal ligt ongeveer tussen de 30 en de 60 jaar en de aantal jongeren in de zaal kun je op twee handen tellen. Als het doek open gaat worden we verwelkomt door de live- band die deze avond ons nog vele mooie momenten gaat bezorgen. Erg opvallend is dat het totaalplaatje erg lijkt op de originele ABBA, de pianist en de twee live zangeressen lijken als twee druppels water op Benny, Frida en Agnetha. Het decor is eenvoudig maar functioneel. De gitarist en pianist op de voorgrond en de drummer en bassist wat naar meer naar de achtergrond. ‘Net als vroeger’ hoor ik een mevrouw vanuit de rij achter mij zeggen voordat zangeressen Carly Broome en Katrina Wallis de eerste noten ten gehoren brengen.

Toen ABBA in 1974 succes boekte met het nummer’ Waterloo’ ging het allemaal in de versnelling totdat alles in 1982 ophield. Na 200 miljoen albums en 370 miljoen platen in totaal was dit een grote shock voor miljoenen trouwe fans wereldwijd. Het dus zeker geen slecht concept om dit in 2013 in een nieuw jasje in de theaters en popzalen neer te zetten. Toch voelt het niet helemaal lekker.

Aan het begin zoekt de cast de interactie op met de zaal die dan toch niet helemaal lekker mee wil en liever nog even de kat uit de boom kijkt.
Net iets te vroeg, dat is puur een stukje timing en aanvoelen van een zaal. Zeker als je dan merkt dat de zaal drie nummers later wel uit zichzelf lekker meegaat. Dat is ook het grootste minpunt aan deze productie, het voelt een beetje ‘scripted’ aan. Je hebt het idee dat ze elke avond hetzelfde riedeltje afwerken en dat elke avond precies hetzelfde interactie en dialoog bevat. Het geheel voelt stug en niet natuurlijk aan waardoor dat de energie uit de avond haalt.

Abba Mania zal de trouwe Abba fans een leuke avond bezorgen. Er kan meegezongen worden met de gevoelige nummers zoals ‘I Have A Dream’ en er kan worden gedanst op de hitjes zoals ‘Super Trouper’, ‘Mama Mia’, ‘Take A Chane On Me’ en ‘Gimme! Gimme! Gimme!’. Hoewel de voorstelling zeker niet revolutionair is blijft het toch een lekker avondje die je weer even mee terugneemt naar de jaren 70.


Bas Oeijen

Foto's: (c) BasOeijen.nl/theater-recensies.nl
Foto's op hoge resolutie op aanvraag

Rating: