dinsdag 15 oktober 2013

Van Velzen - The Rush Of Life (Recensie)

In 2012 bracht Roel Van Velzen zijn nieuwe studioalbum genaamd ‘The Rush Of Life’ uit, dit vierde album bevatte onder andere de hits ‘Sing Sing Sing, ‘To Good To Lose’ en uiteraard ‘The Rush Of Life’. Ook bracht Van Velzen samen met zijn band in dat jaar een gelijknamige theatertour naar de theaters wat resulteerde in vele uitverkochte zalen. Dit theaterseizoen gaat ‘The Rush Of Life’ in reprise, ik bezocht de voorstelling in Tilburg.In ‘The Rush Of Life’ brengt Roel Van Velzen zijn gelijknamige album ten gehore afgewisseld door korte dialogen. We worden meegenomen terug in de tijd, terug naar het begin van het leven van Roel Van Velzen. Het is volgens Roel namelijk hoog tijd om eens stil te staan bij het leven, het gaat immers snel genoeg. Gelukkig heeft Roel zijn hele leven de tijd genomen om foto’s te maken, wat in deze avond de rode draad vormt. We worden terug meegenomen naar zijn kinderjaren waar hij samen met zijn vader de muziek van ‘The Beatles’ waardeerde, waarna we soepeltjes over gaan naar zijn jeugdige jaren waar hij voor het eerst op het schoolfeest schuifelde met een meisje.

Uiteindelijk eindigen we bij zijn huidige situatie, samen met zijn vriendin Marloes en zijn twee zoontjes geniet hij van het leven. Terwijl hij samen met de zaal terugkijkt op zijn leven en de daarbij behorende foto’s geeft hij toe dat hij misschien ook wel iets te veel is bezig geweest met vastleggen. Want dat is immers wat tegenwoordig iedereen doet. Alles moet bewaard worden, of meteen het wereldwijde web op. Volgens Van Velzen is dat jammer, doordat we altijd bezig zijn met vastleggen missen we eigenlijk het moment zelf. Daarom komt hij met het maken van de zo geheten ‘Mental Picture’. Niet veel later dooft het licht op het podium en wordt de zaal geïnstrueerd tot het maken van een eigen ‘Mental Picture zodat we deze avond nooit kunnen vergeten…

De voorstelling heeft zijn sterke en zwakke punten, een van de sterkste punten is de leuke interactie
met de zaal. Zo weet Roel in zijn voorstelling de voeten van alle theaterbezoekers van de vloer te krijgen en heeft de zaal samen met hem de ‘Van Velzen Popquiz’ mogen spelen. Keer op keer leuke en verrassende concepten die Roel op eigen originele wijze weet te brengen. Toch gaat het geheel soms net iets té snel waardoor je niet altijd genoeg tijd hebt om alles te verwerken, anderzijds zorgt dit wel voor een lekkere vaart in de voorstelling. Het enige negatieve wat ik heb kunnen vinden is dat het soms een beetje eentonig aanvoelt, Roel speelt na elk dialoog een nummer wat aansluit op wat hij daarvoor vertelde. Dat format houdt hij eigenlijk de hele avond aan.

Desondanks het iets eentonige format sluit Roel de avond wel vol gas af. Hitjes zoals ‘Baby Get Higher’, ‘Love Song’, en ‘To Good To Lose’ zorgen voor een heerlijke vlotte afsluiting van de avond waar we allemaal weer even kunnen horen dat Van Velzen toch wel echt op het podium thuis hoort. De kleine man weet groots muziektheater te maken waarbij iedereen een leuke avond heeft.

Bas Oeijen
Slotapplaus in Tilburg
Foto´s: (c) Bas Oeijen.nl / theater-recensies.nl
Foto's zijn in hoge resolutie op aanvraag.

Rating: