dinsdag 4 maart 2014

Acda en De Munnik uit elkaar

Acda en De Munnik stopt er mee. In het seizoen 2014/2015 zullen Thomas Acda en Paul de Munnik nog 1 keer de Nederlandse theaters aandoen voor hun laatste gezamenlijke theatertournee. Gesteund door hun vaste band, met David Middelhoff, Dave van Beek, JB Meijers en Angelo de Rijke, zullen ze daarin een dwarsdoorsnede spelen van hun repertoire tot op heden.Thomas Acda en Paul de Munnik hebben onder de naam Acda en De Munnik sinds 1996 theater- en muziekprogramma’s en cd’s gemaakt. Daarnaast hebben zij ook afzonderlijk steeds gezocht naar nieuwe artistieke wegen, zowel in het theater als op TV- en filmgebied. Voor die projecten willen ze nu meer tijd gaan maken. Het besluit is in goed overleg en in grote vriendschap genomen.

Voor de echte fans van het eerste uur was Acda en De Munnik al lang niet meer. Het duo startte als cabaretduo en toen het duo met ‘Het regens zonnestralen’ een grote hit scoorde, waren de cabaretfans al bang. Inderdaad lonkte de bekendheid en maakte het duo een stap richting het muziektheater, ondanks eerdere uitspraken altijd een cabaretduo te blijven. De humor maakte plaats voor muziek.

Thomas Acda: “Ons laatste theaterprogramma ‘ ’t Heerst ‘ is een bekroning op al die jaren geworden. We zijn trots op wat we bereikt hebben en het afscheid is dus ook niet droevig”. De Munnik: “We zien erg uit naar de laatste tour, om samen met de band in alle vrolijkheid afscheid te nemen van een tijdperk”. Acda: ”O, nou, als je het zo zegt, vind ik het toch wel verdrietig”.

Acda en De Munnik maakte in totaal acht studio-albums en brachten daarnaast meerdere live-concerten en theaterprogramma’s uit op CD en DVD. In totaal zijn circa 2 miljoen albums verkocht en bereikten deze albums vijf keer de platinastatus, twee keer dubbelplatina en twee keer de goudstatus. Daarnaast heeft het duo meerdere malen een onderscheiding gekregen.
Zilveren Harp (1997) – aanmoedigingsprijs
Edison (1999) – voor het album Naar Huis (categorie kleinkunst)
Edison (1999) – voor beste groep nationaal (categorie popmuziek)
Gouden Harp (2002) – oeuvreprijs
Radio 2 Mijlpaal (2013) – voor 20 jaar Acda en de Munnik

Via: Maxazine