zaterdag 22 maart 2014

Jersey Boys (Recensie)


In september ging de musical Jersey Boys in première in het Beatrix Theater in Utrecht. Producent Joop van den Ende vertelt met deze musical het verhaal van The Four Seasons, een muziekgroep uit New Jersey die dromen van een succescarrière in de muziekwereld. Een openhartige vertolking van een wonderbaarlijk verhaal. Wij bezochten deze voorstelling in het Beatrix Theater in Utrecht.


Leven als crimineel, het leger in of artiest worden. Dat zijn ongeveer de opties in New Jersey om het leven door te komen. Zo ook voor Tommy Devito, Frankie Valli, Nick Massi en Bob Gaudio. Vier heren die er alles aan doen om groot artiest te worden. Een verhaal wat op vier manieren vertelt kan worden, aldus Tommy Devito (René van Kooten) die bij aanvang van de voorstelling het publiek meeneemt naar daar waar het allemaal begon. Onder die beruchte straatlantaarn in New Jersey waar hij popliedjes zong voor een beetje kleingeld terwijl hij ‘bijverdiende’ in het criminele circuit. Daar waar hij Frankie Valli (Tim Driesen) ontdekte en ging spelen in kleine kroegen en bowlingbanen.

En daar waar de heren nooit hadden verwacht dat ze 30 jaar later in The Rock ’n Roll Hall of Fame zouden staan en eindelijk die grote artiesten zouden zijn waarvan ze altijd gedroomd hadden. Daar onder die lantaarn begint het bijzondere verhaal van Jersey Boys. Een verhaal van succes, geluk maar ook een verhaal van geldproblemen en ruzies. Een verhaal waar The Four Lovers veranderen in The Four Seasons en waar uiteindelijk misschien wel al het moois uit elkaar lijkt te vallen. Kortom, het verhaal van 4 mannen die samen proberen hun weg te vinden in de keiharde muziekindustrie en doormidden van vallen en opstaan opzoek zijn naar hun eigen ‘sound’.

Het verhaal van de vier heren gaat als een sneltrein aan je voorbij. Door middel van zowel bekende als onbekende liedjes wordt je meegenomen door ongeveer 30 jaar muziekhistorie. De karakters van de personages zijn subliem uitgewerkt en de acteurs presteren het om echt even The Four Seasons op het toneel te zetten. Zo vertolkt Robbert van den Bergh de rol van Nick Massi die uiteindelijk besluit uit de groep te stappen omdat hij het allemaal niet meer ziet zitten. En blijkt de sympathieke maar hufterige Tommy Devito er uiteindelijk een flink zooitje van gemaakt te hebben. Daarentegen blijft het goedaardige duo Bob Gaudio (Dieter Spileers) en Frankie Valli tot het bittere eind aan elkaars zijde en zorgen zij gedurende de avond voor interessante plotwendingen en mooie scenes.

Aan Jersey Boys lijkt haast niets te ontbreken, een goed verhaal, goede acteurs en een goede sfeer zijn de ingrediënten van een avondje topvermaak. Dat het blijkt te werken is een feit. Een avondje Jersey Boys is een avond genieten van de kwaliteit die Joop van den Ende Theaterproducties opnieuw naar het theater brengt. De musical kent een hoge showfactor, het geluid, licht en de nodige special effects dragen hieraan bij. Maar ook het simpele maar toch effectieve decor zorgt voor diversiteit in het spel. De hoge showfactor en het vlotte tempo zorgen ervoor dat de voorstelling sneller gaat dan dat je lief is.

Ook de muzikale begeleiding kent bijzondere showelementen. Een knap staaltje werk is bijvoorbeeld het gebruik van twee drummers die overal en nergens vandaan komen om mee spelen met de vier heren. Vooral tegen het einde van de voorstelling zorgt dit voor extra dynamiek op het toneel. Bij de welkende hits als Begin’ en Workin’ my way back zorgen de heren met de stokken voor net dat beetje extra pit in het toneelaanzicht. Dat in combinatie met de fantastische zang van Tim Driessen als zijnde Frank Valli zorgt er voor dat je de laatste 20 minuten van de voorstelling eigenlijk niet meer kunt stilzitten.

Jersey Boys weet het verhaal van The Four Seasons van twee kanten te belichten. Het publiek maakt mee hoe de heren succes boeken, veel optreden, geld verdienen en van de dames genieten maar anderzijds wordt ook de keerzijde van het verhaal belicht. Dit zorgt er voor dat de voorstelling buiten het vlotte tempo, het hoge meezinggehalte en de grote showfactor toch ook een mooi verhaal vertelt. Een waargebeurd verhaal in een goed uitgezocht musicaljasje, dát omschrijft Jersey Boys. Een aanrader!

Bas Oeijen

Rating: