vrijdag 18 april 2014

Ricky Koole & Leo Blokhuis - Buitenstaanders (Recensie)


Ricky Koole en Leo Blokhuis zijn al weer even op tournee met hun derde avondvullende programma genaamd ‘Buitenstaanders’. In dit muzikale theaterprogramma gaan Ricky en Leo op zoek naar de muzikale helden en buitenstaanders, muziek die we normaliter niet willen horen of zelfs even vergeten. Wij bezochten deze voorstelling in de Concertzaal van Theaters Tilburg.


Dat Ricky Koole een muzikaal talent is heeft ze inmiddels al lang bewezen. Nadat ze afstudeerde aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam, heeft menigeen in Nederland Ricky al eens voorbij zien komen. Of dat nu was in een van de vele films of theatervoorstellingen waarin ze speelde of vanwege haar prachtige muziek. Eigenlijk kun je niet meer om haar heen. Ze bracht vijf studioalbums uit waarvan haar laatste nog niet zo heel lang in de winkels ligt. Ook speelde ze vorig jaar in de hitmusical ‘Hij gelooft mij’ waar ze naast Martin Fischer als Rachel Hazes de harten van vele theaterbezoekers wist te stelen. Samen met de net zo muzikale Leo Blokhuis maakte ze eerder al de voorstellingen Harmonium en Laagland.

Leo zelf kennen we vooral van zijn boeken Grijsgedraaid en Het Plaatjesboek en zijn vele vertoningen op radio en televisie. Zo presenteert hij samen met Matthijs van Nieuwkerk het programma ‘Top 2000 A Gogo’ en is hij 10 jaar lang te zien geweest in het televisieprogramma De 2 meter sessies. In 2012 trouwde hij met Ricky en nu staan de twee tortelduifjes opnieuw op het podium met het programma Buitenstaanders, waar de muzikale kennis van Leo samenkomt met de prachtstem van Ricky. Onder begeleiding van de band Ocobar en toetsenist Roel Spanjers nemen de twee je een avond mee terug naar de verborgen en verzwegen pareltjes uit de muziekindustrie.

Als we Leo Blokhuis mogen geloven, dan moeten we het van de Nederlandse radio tegenwoordig niet meer hebben. Radiostations zouden alleen maar commerciële hitjes draaien en de echte muziek links laten liggen. Of je de mening van Blokhuis deelt wat daadwerkelijk ‘echte’ muziek is, speelt een grote rol in deze eigenwijze muziekproductie. Als je denkt een avondje weg te kunnen zwijmelen bij de vergeten hits van Ilse de Lange of Shakira. dan heb je het goed mis. Verteller Leo neemt je mee terug naar de jaren waar Rock ‘n Roll en Country muziek nog door de speakers galmden. De tijd dat de oneindige en altijd dezelfde afspeellijsten in Itunes en Spotify nog niet bestonden en je nog je vinylplaten moest omdraaien of opnieuw aanzetten, als je de net beluisterde kant toch wel heel goed vond tenminste. Wat is er in die tijd verloren gegaan en wat heb je toen allemaal wel niet gemist? Leo heeft zijn laptop als zijnde jukebox meegenomen om je even alles te laten horen wat je volgens hem niet hebt mogen missen. Zelf heb je ook inspraak, er zijn voldoende interactiemomenten om de kans aan te grijpen om jouw bijzondere plaatje even voorbij te laten komen. Tussendoor brengt Koole liedjes van haar laatste album ‘No use crying’ en doet ze een goed gewaagde poging om de zaal ook nog eventjes te laten lachen.

Buitenstaanders is een voorstelling die per bezoeker anders zal aanvoelen. De een zal zich net zo tergend verveeld voelen als bij zijn 70 jarige opa die dezelfde muziek elke zondag voor hem afspeelt, terwijl de ander helemaal tot zichzelf zal komen. Mocht je daar tussenin zitten, dan doe je waarschijnlijk een hele ontdekking en baal je er van dat je geen aantekeningen hebt gemaakt zodat je thuis verder op muzikaal onderzoek had kunnen gaan. Maar hoe verveeld, bevredigd of verrast je je ook voelt, je kunt niet ontkennen dat de gepassioneerde verhalen van Blokhuis je toch wel heel erg boeiden en dat Koole toch wel heel erg goed kan zingen. En de rest? Dat moet je toch echt zelf ervaren en invullen!

Bas Oeijen

Rating: