donderdag 8 mei 2014

Theatergroep Nox brengt 'De soldaat die 300 kilometer naar het slagveld liep'

Theatergroep Nox speelt De soldaat die 300 kilometer naar het slagveld liep, eindelijk weer eens een voorstelling met een titel die precies de lading dekt. Het trio speelt het muziektheaterstuk in een tournee langs Nederlandse (theater)zalen en festivals.

Waarom zoeken mensen oorlog op, terwijl miljoenen anderen ervoor op de vlucht slaan? Theatergroep Nox gaat onverschrokken op onderzoek uit in hun tweede voorstelling.


Met een mix van theater, muziek en poëzie word je meegezogen in het verhaal over een man die denkt dat hij niets meer te verliezen heeft en de oorlog opzoekt. Onderweg ontmoet hij mensen die hem op de proef stellen, maar ook willen weten: ‘is een slak nu traag, of zijn wij langzaam van begrip?’

De originele tekst is van Luuk Imhann en de muziek is van Sietse Damen en Kim Grisel. Invloeden zijn er uit theaterstukken als Woyzeck (Büchner) en Macbeth (Shakespeare), maar ook uit de muziekwereld (Fiona Apple, Tom Waits) en uit boeken zoals Heart of Darkness van Conrad. Ze haalden geen inspiratie uit de situatie in Syrië, Afghanistan en het conflict op de Krim.

Imhann schreef eerder de gedichtenbundel De onverschilligheid van rozen en het theaterwerk Buffo. Damen is componist en producer en werkte eerder samen met artiesten als Tim Knol en Freek de Jonge. Kim Grisel speelt klarinet, onder andere bij de musical Putting it Together. Vorig jaar speelde Nox in een kleine tour haar debuut naar de bundel van Imhann.

TOURNEE:
9 mei Zaal 100, Amsterdam
25 mei Fort Westoever, Den Helder
26 mei De Gouvernestraat, Rotterdam
27 mei Der Aa Theater, Groningen
29 mei Karavaan, Bergen
1 juni Karavaan, Bergen
5 t/m 8 juni Fringe, Delft
17 juni Ruigoord Salon, Amsterdam
20 juni Sunsation, Flevoland
21 juni Sunsation, Flevoland
10 juli Taribush Kuna, Lheebroek
11 juli Taribush Kuna, Lheebroek
12 juli Taribush Kuna, Lheebroek
13 juli Fabriek Magnifique, Veghel

Foto (c): Lotte Vugteveen.