maandag 5 mei 2014

Wëreldbänd - PLAYGROUND (Recensie)Ro Krauss, Willem van Baarsen, Rogier Bosman, Sanne van Delft en Jon Bittman vormen al sinds 1997 de Wëreldbänd. Een eigenwijze muziekgroep die al jaren niet meer weg te denken is uit de Nederlandse theaters. Zo zagen we ze voorbijkomen bij onder andere: Brigitte Kaandorp, Karel de Rooij, Titus Giel Groenestege, Martin van Waardenberg en Ellen ten Damme. Ook toert de groep al sinds 2005 door de Nederlandse theaters met diverse theaterprogramma’s. Dit seizoen is de voorstelling PLAYGROUND in reprise gegaan, wij bezochten deze voorstelling in Theaters Tilburg!Na een intensieve theatertour met Ellen ten Damme, waar de Wërëldband de muzikale begeleiding van Cirque Stiletto 2 hebben verzorgd, brengen de 5 heren nu hun programma PLAYGROUND terug naar de Nederlandse theaters. Bij aanvang van de voorstelling zien we een klein gekleurd potje midden op het toneel staan. Als het doek open gaat treffen we een leeg, donker en stil toneel. Tot dat de eerste noten worden gespeeld en het toneel op wonderbaarlijke wijze tot leven komt. Het bizarre decor doet je een beetje denken aan een ouderwetse rommelzolder. Zo eentje waar je vroeger als kind uren kon rondneuzen en waar altijd wel iets interessants te vinden was. Ook op deze ‘zolder’ is voldoende interessants te vinden voor de vijf heren van de Wëreldbänd. Zij treffen hier vele muziekinstrumenten waar ze wel raad mee weten. Terwijl de heren losgaan op deze instrumenten, waarvan je voorheen nog niet eens wist dat ze bestonden, vergeet je onbewust even alles en wordt je meegenomen naar de magische muzikale wereld van de Wëreldbänd.

De voorstelling PLAYGROUND gaat sneller voorbij dan je lief is en blijft ten alle tijden verbazen. De mannen van de Wëreldbänd bespelen in vlot tempo tientallen verschillende muziekinstrumenten. Ze brengen muziek ten gehore zoals dat nog nooit gebeurd is en verzorgen daarnaast een knap staaltje dans en acteerwerk. Daarnaast weten ze op muzikaal gebied het onmogelijke toch mogelijk te maken. Zo wordt er muziek gemaakt met stuiterballen en brengen ze hun muziek al touwtje springend ten gehore. De komische climax wordt bereikt als Rogier Bosman al springend op een trampoline Schubert ten gehore brengt. Een komische prestatie waaruit blijkt hoe bizar gedreven deze groep artiesten wel niet is. De vijf heren staan geen seconde stil en rennen van instrument naar instrument om de meest uiteenlopende muziek ten gehore te brengen, wat resulteert in een prettige intensiviteit in de theateravond.

Met dit bijzondere theaterprogramma bewijzen de heren wel weer dat ze daadwerkelijk thuis horen op het toneel. Vijf talenten die elkaar ooit leerden kennen op het conservatorium, hebben zich ontwikkeld tot muzikale helden waar menig muzikant nog een puntje aan kan zuigen. De Wëreldbänd brengt theater zoals theater zou moeten zijn en zorgt voor een haast perfecte theateravond die je als theaterbezoeker niet snel zult vergeten. Een aanrader!

Bas Oeijen

Rating: