dinsdag 24 juni 2014

Meer dan 100 producties en zeventien premières op Theaterfestival Boulevard 2014

Van 7 t/m 17 augustus viert Theaterfestival Boulevard zijn 30ste editie. Tijdens deze editie presenteren we een inspirerend programma met zeventien Nederlandse – en Vlaamse – premières. Theaterfestival Boulevard heeft dit jaar ruim 100 (!) producties, een selectie van de beste Nederlandse en Vlaamse theater, dans – en muziekproducties. Programmalijn I biedt behalve theater, dans en muziek van eigen bodem, ook het beste uit het Vlaamse theater dat voor de eerste maal in Nederland te zien zal zijn. Nieuwe voorstellingen van jonge makers presenteren we via de tweede programmalijn: BLVRD FABRIKAAT. Op 27 juni gaat het programma online en start de kaartverkoop.Premières Nederlandse gezelschappen
Theaterfestival Boulevard gaat voor een gevarieerd programma. Als voorproefje op het festival is er op 28 juni de première van HOMO DESPERATUS van Dries Verhoeven. Een theatrale installatie over het menselijk lijden in de 21e eeuw; met een 40-tal natuurgetrouwe schaalmodellen van wereldrampen, bewoond worden door een mierenkolonie. Tijdens het festival spelen de actrices Lizzy Timmers van de Veenfabriek en Marleen Scholten van Wunderbaum de première van hun voorstelling THE HOUSE, een extreem eclectische muziekperformance. Ook gloednieuw is de monoloog LUI, een ontroerende vertelling over de levensloop van een ouder en zijn kind, die Vlaamse toneelschrijver Peter De Graef voor MATZER Theaterproducties schreef.

Tevens voor de eerste keer te zien is de moerassige dansvoorstelling; SWAMP van dance performancegroep T.r.a.s.h. Het dansgezelschap United-C speelt BURN ontwierp een theatrale biotoop waar dansers en performers vijf uur lang vertoeven, het publiek beslist zelf of het blijft of vertrekt. Tot slot is er muziek van zangeres Renee van Bavel (Vught 1981). Van Bavel woont sinds 2012 in Berlijn en geeft, met haar Duitstalige repertoire, concerten in Duitsland en Oostenrijk. Van Bavel keert speciaal voor Theaterfestival Boulevard terug op het oude nest, nu achter de vleugel in De Toonzaal.

Nederlandse premières van Vlaamse stukken
Het Gentse creatiehuis Kopergietery en liveband Mambocito Mio spelen GEBROKEN DROMEN, waarin de onvervulde wensen van het publiek het uitgangspunt van de voorstelling is. Elke voorstelling is daarom uniek. Voor de eerste keer in Nederland! Compagnie KAiET! – ZWART ZAAD is het tweede deel van een trilogie van Vieze Verol’tjes. Geert Hautekiet vertelt, zingt én musiceert zijn zinnenprikkelende vertellingen. Te zien op het prachtige landgoed van psychiatrisch ziekenhuis Coudewater in Rosmalen.

BLVRD FABRIKAAT premières
Een jaar geleden lanceerde we een creatief platform binnen het festival; BLVRD FABRIKAAT, een vrijplaats waar ideeën op het gebied van theater, vormgeving, street-art, dans, food, performance en muziek van jonge creatieven samenkomen. Dit jaar groeien we groter met meer frisse namen en gevestigde pioniers. Bijvoorbeeld: De winnaars van BLRVD PITCH: De braafste jongetjes van de klas spelen hun nieuwe voorstelling BEZINGEN DE VRIJHEID en de jonge Eva van Pelt, speelt haar liedjesprogramma STROOM. Theatermaakster Letizia Rompelberg presenteert haar nieuwe voorstelling WEES en Hanna van Mourik Broekman gaat in première met haar theaterproject STAAT VAN GELUK – MINI waarin ze inzoomt op de werkloosheid. Tot slot, voor de eerste maal in Nederland te zien: LA LINEA van Vlaamse toneelschrijver en regisseur, Michael Bijnens.

Via: Maxazine