vrijdag 11 juli 2014

Lowlands maakt comedy programma bekend

Pas op voor buikpijn en kaakkramp als je het comedyprogramma in de Juliet en Romeo bezoekt! De grappigste comedians en standuppers staan daar namelijk weer voor je klaar… Lachen, gieren en brullen gegarandeerd. Je bent gewaarschuwd! De Juliet-tent biedt plaats aan zo’n 1200 bezoekers en ’s avonds treedt hier de crème de la crème uit de comedy en cabaretwereld op. De Amsterdamse Marokkaanse MC Soundos El Ahmadi host het comedyprogramma in Juliet.

Jan Jaap van der Wal, artistiek leider van Comedytrain en teamcaptain van Dit Was Het Nieuws, is dit jaar weer op Lowlands. Voor een geboren Fries is Jan Jaap bijzonder vlot gebekt. Lachspieren in de aanslag dus, it giet wer oan! Wegens succes geprolongeerd! Maxim Hartman (ooit Rembo in Rembo & Rembo) heeft zijn buik helemaal vol van televisie en geeft nu onnavolgbare lezingen over creativiteit, lust en ander geluk.

De van oorsprong Indonesische Lowlands- en Comedytrainveteraan Daniël Arends is terug! Met zijn vlijmscherpe tong en meesterlijke timing is Arends een van de grootste Nederlandse stand-uppers van het moment. Tom Thum is geen comedian. Tom Thum is een Australische beatboxer. Misschien wel de beste. Hij verwierf wereldfaam met zijn optreden op TEDx Sydney. Valt er nog wat te lachen dan? Best wel, al valt je mond vooral open van verbazing.

De beste stand-uppers van het Fringe Festival in Edinburgh komen naar Biddinghuizen. Best Of Fest presenteert de verontrustend opwindende Bobby Mair, de hilarische underdog Imran Yusuf, en last but not least de popcultuur bashende Katherine Ryan, tevens drie dagen solo te zien in de Romeo tent! In de Comedytrain line-up staan de talenten van Comedytrain zij aan zij, gegarandeerd te zorgen dat de festivalganger omvalt van het lachen en een buik die nog het hele weekend naschudt.

De Romeo-tent biedt het beste op het gebied van stand up comedy: in blokken van een half uur komen de scherpste standuppers uit Nederland, Engeland en België voorbij. In sneltreinvaart aan elkaar gepraat door Comedytrainveteraan MC Howard Komproe:. Als kind al droomde Tim Fransen ervan om te worden wie hij nu is: cabaretier, tekstschrijver, filosoof en gevoelsmens. Als comedian reeg hij de jury- en publieksprijzen aan elkaar en op Lowlands 2012 en 2013 pakte hij met zijn lekker warrige, absurdistische kijk op het nieuws van de dag overtuigend de taart. _ In 2007 won Ronald Smink zowel de jury- als publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. “Een groot talent dat volledig ‘out of the box’ denkt,” aldus de jury. Al drie avondvullende voorstellingen (‘Bor Knok’, ‘Bonanza’ en ‘De Opkomst Van Een Terriër’) bewijst Smink dat die jury het heel goed gezien had. Inmiddels is de Friese expat persoonlijker, scherper en confronterender geworden.

Katherine Ryan is in Engeland een nationale beroemdheid, dankzij een continuë waterval aan tv-optredens, onder meer in Have I Got News For You en Never Mind The Buzzcocks. Ryan is zó grappig dat ze drie dagen in de Romeo staat én als onderdeel van Best Of Fest in de Juliet. Patrick Laureij is een graag geziene gast op Lowlands, waar hij een groeiende schare fans aan zich wist te binden met zijn geen-woorden-maar-dadenstijl. Rechttoe-rechtaan, de ene grap na de andere, tot de Lowlander knock-out van het lachen op de grond ligt.

Michael van Peel kreeg nationale Vlaamse faam als vaste eindejaarsconferencier. Hij is een cynicus, gevangen in het lichaam van een onverbeterlijke optimist. Vergis je niet. Onder het aaibare uiterlijk van deze krullenbol gaat een slecht observatievermogen en een vlijmscherp karakter schuil. De humor van Fuad Hassen, Eritreeër van geboorte, maar Brabander van nature, is vooral innemend. De winnaar van de Culture Comedy Award 2008 en de finalist van Cameretten 2013 is zachtaardig en heeft een verhaal te vertellen, geen alledaagse eigenschappen voor een comedian.

Ronald Snijders is een absurdist. Met een reprise van de ‘One Man Show’ gaat Snijders in september uitputtend op tour, dus een voorproefje op Lowlands ligt voor de hand. Verwacht dan “Een onophoudelijke stroom leuke (taal)grappen die qua onverwachte wendingen doen denken aan die van Herman Finkers, maar dan gebracht in een Randstedelijk moordtempo”.

Bas Birker is al jarenlang de meest gevraagde MC in stand-up-comedyland. Een man, een microfoon en heel veel grappen. Gedichten, proza, anekdotes, voordracht, woordkunst en een beetje muziek – de Vlaamse Maud Vanhauwaert laveert op de grens tussen poëzie en comedy en pakte daarmee dit jaar een finaleplaats op het Leids Cabaretfestival. Wilko Terwijn was al vijftien keer eerder present op Lowlands. De creatief leider van het Comedy Café Amsterdam is van alle markten thuis en heeft improvisatie hoog in het vaandel staan. Dan weet je dat het wel weer goed zit, straks in de Romeo. Dat je gewoon weer he-le-maal stuk gaat om die man.

Padoem Patsss, een avond lang comedy in zijn meest geconcentreerde vorm: de oneliner. Met Jordi van de Bovenkamp, Johan Kampman, Maxim Hartman, Boozy, Arjen Lubach, Omar Dahmani en een nog onbekende Lowlandsvrijwilliger. Presentatie door Howard Komproe, drums door Cyril Directie.

Iets gemist? Geen nood: alles wat nabesproken kán worden, zál worden nabesproken in Daily Paradise Late Night. Samen met de opvallendste artiesten van Lowlands 2014 gaan Oscar Kocken en Daan Windhorst op hoog tempo door het allerlaatste nieuws, recenseren zij signeersessies en geven zij dagelijks een nieuwe tussenstand van camping 1 t/m 4 in Ranking The Camping. Alsof dat nog allemaal niet genoeg is gaat de winnaar van de spectaculaire Quiz-Met-Een-Bekende-Nederlander er misschien wel vandoor met een Bekende Nederlander. Begin de avond daarom goed met de late night show en maak het bijwonen van optredens volstrekt overbodig. Met: Oscar Kocken (Orde van de Dag), Daan Windhorst (De Correspondent), Mark Kraan (Penoza III), Jan Groenteman (MaDiWoDoVrijdagshow) en elke dag een hoop nieuwe festivalgasten.

Via: Maxazine