zaterdag 23 augustus 2014

Axis Festival zet Assen op z’n kop

In Assen vindt op 19, 20 en 21 september de elfde editie plaats van het Axis Festival. Axis is een professioneel festival voor theater, muziektheater en dans, waarbij de voorstellingen op ongebruikelijke, verrassende locaties worden gespeeld. Daar waar een festival als Oerol zich door de (eiland)natuur laat inspireren, is voor Axis de stad een soort van ‘natuurlijk decor’. Niet voor niets luidt de ondertitel van het festival ‘Het Podium de Stad’.Het weekend voor het eigenlijke festival, 13 en 14 september, vindt onder de noemer ‘Axis Proloog’ in theater De Nieuwe Kolk een bijzonder concert plaats. Het betreft een concert voor militaire kapel, een DJ en…sensoren. Middels vier verschillende sensoren wordt bijvoorbeeld de hartslag van de musici gemeten of wordt een instrument letterlijk opgewarmd. De effecten worden op een groot scherm geprojecteerd. Het ‘sensorconcert’ komt voort uit een samenwerking tussen theater De Nieuwe Kolk, de Koninklijke Militaire Kapel Johan Friso en het Axis Festival.

In totaal treden tijdens het Axis-weekend van vrijdag 19 tot en met zondag 21 september dertien gezelschappen op, goed voor ruim veertig voorstellingen. Het festival treedt ook dit jaar weer op als coproducent. Dit jaar wordt Studio Tape uit Groningen in staat gesteld om op Axis de voorstelling ‘Dan ben ik NU’ te ontwikkelen. Studio Tape bestaat uit de jonge makers Floortje Ernst en Sanneke Roelofs, beiden afgestudeerd aan de Academie Minerva in Groningen (scenografie). ‘Dan ben ik NU’ is een beeldende voorstelling over de ‘verloren’ generatie van de twintigers en wordt gespeeld op de bovenste verdieping van een parkeergarage.

Het Axis Festival werkt vanaf dit jaar nauw samen met het productiehuis Grand Theatre in Groningen. De samenwerking komt voort uit de behoefte van het Grand Theatre om zich vaker buiten de stad Groningen te manifesteren, terwijl de voorstellingen – in principe uit het traject jonge makers van het GT – heel goed passen bij het artistieke profiel van het Axis Festival. Dit jaar leidt dat tot twee voorstellingen: ‘Contact’ van Roswitha Bergmann en ‘Staat van Geluk’ van Hanna van Mourik Broekman. ‘Contact’ beleeft tijdens Axis de landelijke première, ‘Staat van Geluk’ de voorpremière.

De Gouverneurstuin, een stadspark in het centrum van Assen, is op 19, 20 en 21 september ook nu weer het kloppend hart en een belangrijke ontmoetingsplek binnen het festival. Hier zijn de kaartverkoop en de horeca gevestigd en er is vrijwel doorlopend live muziek.

Via: Maxazine