zondag 17 augustus 2014

Mooi programma voor Internationaal theaterfestival Cultura NovaCultura Nova presenteert van vrijdag 29 augustus tot en met zondag 7 september een internationaal programma met theater, circus, muziek, film en beeldende kunst in Heerlen en omgeving. Tien dagen lang bieden 50 makers en gezelschappen ruim 160 voorstellingen, concerten, performances, workshops, lezingen en films, met spektakel en poëzie, voor jong en oud. Er vinden 15 premières plaats (waarvan acht internationale) en er zijn 14 voorstellingen en performances in coproductie met Cultura Nova.Cultura Nova staat voor tien dagen passie, poëzie en spanning met een internationaal buitengewoon programma vol beeldend theater, dans en muziek in een omgeving die varieert van de onbestemde gevel van een gedeeltelijk leegstaande kantoorkolos tot een stadsklooster vol rust en verstilling. De beleving van de tijd, tussen moment en eeuwigheid, is een thema dat in diverse voorstellingen van deze 24ste editie van Cultura Nova terugkomt. Vergankelijkheid, de groei, bloei en herfst van het leven en de ongrijpbaarheid van de tijd houden diverse theatermakers bezig. Enkele nemen de tijd om hun idee stap voor stap te ontvouwen, andere creëren voor het publiek een krachtig spectaculair moment.

Vlammend openingsmoment
Op verzoek van Cultura Nova creëren twee befaamde Franse pyrogezelschappen samen een unieke openingsavond op het Burgemeester van Grunsvenplein. Gigantische vlammen van Groupe F gaan gepaard met poëtische effecten in een feeëriek vuurlandschap van Cie. Carabosse. Cultura Nova zet het publiek op het Festivalplein bij de opening van het festival voor even in vuur en vlam.

Het Cultura Nova-vuurtje verspreidt zich vervolgens in zijn eigen tempo over Heerlen, met prikkelend theater, unieke geluidservaringen, hippe concerten en een verhalenbakkerij. Op de zondagen is er een uitgebreid jeugdprogramma vol theater en muziek. Elke avond kunnen bezoekers dineren in festivalsfeer in de Spiegeltent. Elke festivaldag besluit Cultura Nova met gratis muziekoptredens in de Spiegeltent op het Burgemeester Van Grunsvenplein.

Nederlandse première jubileumvoorstelling Cirque Plume
Als bijzonder moment in een breed, buitengewoon programma presenteert Cultura Nova, in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters, de Nederlandse première van de jubileumvoorstelling ‘Tempus Fugit? Une ballade sur le chemin perdu’ van Cirque Plume. Vanaf dinsdag 2 september is het sprankelende poëtische ‘nouveau cirque’ van Cirque Plume zes dagen lang te zien in Theater Heerlen. De tijd vliegt? Niet bij Cirque Plume!

Via: Maxazine