maandag 22 september 2014

Rob en Emiel - Magic 4 Make A Wish (Recensie)

Het is een bijzonder jaar voor mentalisten Rob Molien en Emiel Lensen. De twee heren veroveren dit theaterseizoen niet alleen de theaters met twee avondvullende theaterprogramma’s, maar vieren ook nog eens hun tienjarig jubileum op een zeer bijzondere wijze. Met de benefietvoorstelling genaamd ‘Magic 4 Make A Wish’ zamelen de heren geld in voor het goede doel. De aftrap van dit bijzondere theaterprogramma vond plaats op vrijdag 19 september in Breda.

Stichting Make A Wish, voorheen ‘Doe een Wens’, brengt al sinds 1989 de wensen in vervulling van kinderen en jongeren die kampen met een levensbedreigende ziekte. Grote en kleine wensen worden in vervulling gebracht, waardoor de patiënt weer even kind kan zijn. Make A Wish Nederland heeft inmiddels al duizenden wensen in vervulling gebracht en daarmee tevens duizenden keren een lach getoverd op vele gezichtjes van kinderen die lijden aan ernstige ziektes en leven in een wereld vol witte jassen en ziekenhuisbedden. Voor deze kinderen is er stichting Make A Wish die alles op alles zet om de wensen van deze kinderen uit te laten komen.

De keus van het theaterduo Rob en Emiel om geld op te halen voor Make A Wish is dan ook zeer deugdelijk en noemenswaardig in de huidige theaterindustrie. De gehele opbrengst van een vijftal voorstellingen komt voor de volle 100% ten goede van stichting Make A Wish. Dat is dan ook zeker niet de enige reden om Magic 4 Make A Wish te bezoeken. Rob en Emiel hebben gezorgd voor een avondvullend theaterprogramma op hoog niveau. Samen met cabaretiers Fred Delfgaauw en Eric Koller dragen ze zorg voor een vlotte maar bovenal afwisselende theateravond, waar de beleving van het publiek voorop staat. Rob en Emiel weten dit op hun eigen bijzondere wijze te stimuleren. Iets in het geheel maakt Rob en Emiel krachtig zoals ze zijn. Een goed voorbeeld is de interactie met het publiek waar het grootste deel van de voorstelling op leunt. Het brengt heel wat risico met zich mee om de basis van een theatervoorstelling te laten leunen op het passieve theaterpubliek van anno 2014. Toch lijken de heren hier hun handen niet voor om te draaien en hoewel de zaal in Breda de eerste helft van de voorstelling niet lekker meekomt, hebben de heren het publiek na de eerste helft volledig in hun zak.

De afwisseling met de twee cabaretiers is prettig. Fred Delfgaauw brengt twee zeer theatrale acts waarbij hij poppen tot leven laat komen. Zeer intrigerend is hier de eerste act met een doodnormale huis-tuin-en-keuken babypop waarbij het publiek binnen een 2-tal minuten is vergeten is dat ze überhaupt naar een pop kijken. Later in de voorstelling leren we cabaretier Eric Koller kennen die de eerste helft van de voorstelling afsluit met een komisch waterballet en later tracht om op humoristische wijze een theaterbingo te regisseren. Ook Fred en Eric dragen op deze manier een steentje bij aan deze bijzondere theateravond en tevens het goede doel.

Buiten het feit dat met deze benefietvoorstelling geld wordt opgehaald voor het goede doel, laten de heren opnieuw zien dat hun eigen gevormde formule zeer pakkend is in het theater. De combinatie tussen cabaret, magie, mentalisme, vingervlugheid en een flinke portie interactie vormt de avond tot een ontspannen theateravond waar publiek en artiest dicht bij elkaar komen. Een aanrader!

Bas Oeijen

Rating: