dinsdag 30 september 2014

THE BASEBALLS - Game Day Tour 2014 (Poppodium 013, 26-09-2014)

Moderne hits coveren in jaren 50/60 stijl, dat is de succesformule achter de Duitse band 'The Baseballs'. De drie mannen uit de Duitse hoofdstad Berlijn zijn wederom begonnen aan een nieuwe clubtour door Europa ten ere aan hun nieuwe album genaamd 'Game Day'. Op zaterdag 26 september 2014 streken de heren neer in Tilburg voor hun enigste concert in Nederland waardoor Poppodium 013 voor één avond mocht veranderen tot een Rock'n Roll stage!


Om iets over achten starten de drie heren met hun eerste en tevens laatste optreden voor het Nederlandse publiek in poppodium 013. Ondanks dat The Baseballs dit jaar maar één concert geven in Nederland lijkt het alsof de heren in ons koude kikkerlandje hun glans zijn verloren. Waar de heren in 2011 in diverse poppodia's uitverkochte concerten gaven aan tig gillende fans lijken de heren in 2014 meer een specifiekere doelgroep aan te spreken; De liefhebbers van de jaren 50/60 en vooral de zogeheten Rockabilly's. Vooral de Rockabilly's waren wellicht iets té aanwezig in het lang niet uitverkochte poppodia. De populariteit van de mannen is dus aanzienlijk gedaald in Nederland, of het komt door de radiostilte qua hits of de keus om eigen werk te gaan produceren in plaats van covers laat ik daarbij in het midden.


De clubtour is gewijd aan het nieuwe Album 'Game Day' waar de heren voor het eerst eigen werk ten tonele brengen. Wat toch wel een beetje wennen is, we kennen The Baseballs immers vooral van hun coverwerk van al bestaande hits. In 2011 wisten de heren wereldwijd succes te boeken met een cover van Rihanna's 'Umbrella'. Ondanks dat het album 'Game Day' Nederland niet echt heeft bereikt is het in eerste instantie geen afknapper gedurende het concert. De heren beginnen het concert met het nummer 'Let it Go' wat zeer aangenaam klinkt en meteen die heerlijke sfeer creëert waarom je naar The Baseballs wilt. De drie mannen die ogen alsof ze er uit zien of ze net uit de jaren 50 stappen weten het publiek meteen lekker te activeren en na een kleine 10 minuten hebben ze Tilburg volledig in hun zak. Jammer is dan ook dat ze op ongeveer de helft van het concert een stapje terug doen en kiezen om een tweetal a capella nummers te brengen wat totaal niet aanslaat. De rijen aan de bar en op het toilet groeien opvallend snel en de rokersruimte is ineens wel heel erg druk. Ondanks dit dipje weten te heren zich wel te herpakken en zelfs de té lange drumsolo die kort daarna volgt lijkt het publiek niet af te schrikken om lekker mee te swingen met het toch wel goed klinkende portie Rock 'n Roll wat de heren ten tonele brengen. 


The Baseballs, misschien niet meer wat het geweest is qua populariteit maar zeker wel wat het geweest is qua kwaliteit en muzikaliteit. Drie fantastische stemmen en een geweldig goed klinkende band weten daadwerkelijk nog wel de juiste snaar te raken bij het Tilburgse publiek. En desondanks de geringe opkomst lijkt de avond in 013 bijna helemaal te kloppen, het enige echte gemis aan deze eigenwijze Rock 'n Roll coverband is het feit dat de heren geen recente nummers coveren en wua covers voornamelijk terugvallen op hun oude en welbekende repertoire. 

Bas Oeijen
Foto's: (c) Bas Oeijen
In opdracht van: Maxazine
Let op: Op de foto's rust auteursrecht, voor meer informatie kunt u contact opnemen met de beheerder. 
Note: The pictures are protected by copyright , for more information please contact the administrator.