vrijdag 17 oktober 2014

Flairck - The Lady's Back (Recensie)

De uit Nederland afkomstige band Flairck heeft de afgelopen 35 jaar een enorm succes geboekt. Tijdens de tweede helft van de Koude Oorlog werden de plannen gesmeed en de eerste noten geschreven. In 1978 bracht Flairck hun eerste LP uit die de internationale deuren deed openen en dat zorgde voor het begin van een lange succescarrière. En nu, 40 Jaar later zijn ze terug met een nieuw theaterprogramma, waar het viertal terugblikt op alles wat Flairck heeft mogen meemaken.


In het Chassé Theater in Breda ging op 13 oktober 2014 de voorstelling genaamd ‘The Lady’s Back’ in première. Een voorstelling die gekenmerkt wordt door de wijze waarop Flairck op geheel eigen manier hun muziek ten gehore brengt. Met enkel akoestische instrumenten wordt een geweldig geluid gecreëerd, waarmee de groep blijft bij die eigenwijze ‘sound’ die we van ze gewend zijn. De groep kent een rijkelijk verleden in de muziekindustrie.

Flairck beleefde zijn hoogtepunt gedurende het einde van de jaren 80 en het begin van de jaren 90. Zij mochten concertreizen maken door heel Europa, de Verenigde Staten en het verre oosten. De band is sinds 1978 vele malen gewijzigd, maar medeoprichter en muzikant Erik Visser bleef van het prille begin tot op de dag van vandaag trouw aan de groep, die nu wederom succes weet te boeken in de theaterindustrie.

Afgewisseld door de prachtige muziek praat Erik door middel van monologen het publiek langs de hoogtepunten en dieptepunten van Flairck. Erik vertelt over zijn binnenkomst in het Chassé Theater en vervolgt later op de avond zijn verhaal over de groei van Flairck als band en de groei van de muzikanten als individuen. We zien dan ook een weloverwogen muzikale opbouw in de voorstelling gedurende het verhaal van Erik. Rustige composities worden afgewisseld door harde rocknummers, waardoor de theaterbezoeker op een unieke manier geprikkeld wordt.

Ondanks het feit dat de voorstelling geen spetterende decors en bijzondere technische hoogstandjes kent, wordt de theaterbezoeker volledig opgezogen door de aangrijpende muziek van het kwartet op het podium. Of dat komt door de enorme energie en plezier die de muzikanten uitstralen, of door de uiteenlopende composities, mag daarbij in het midden gelaten worden. Met zekerheid is in elk geval wel te stellen dat de voorstelling een prettig tempo heeft en voldoende afwisseling kent, een voorstelling die weet te boeien voor een breed theaterpubliek.

Met ‘The Lady’s Back’ weet Flairck wederom een krachtige muziekvoorstelling op de planken te zetten. De vier muzikanten laten zien dat de ooit door Flarick gecomponeerde stukken daadwerkelijk tijdloos zijn en tot op de dag van vandaag nog altijd weten te raken. Met daarbij een flinke dosis humor brengen muzikanten Erik Visser (gitaar), Peter Weekers (fluit), Sylvia Houtzager (viool & harp) en Pablo Ortiz (Bass & snaarinstrumenten) muziek tot leven.

Bas Oeijen

Aantal sterren: