vrijdag 3 oktober 2014

Sprookjesboom de musical - Een wonderlijk muziekfeest (Recensie)

Na sprookjesmusical Klaas Vaak mogen dit theaterseizoen de inwoners van het sprookjesbos weer de show stelen in het prachtige Efteling Theater. Voor de derde keer presenteert Efteling Theater Producties een musical in de succesvolle Sprookjesboom reeks. Na Sprookjesboom de musical – ‘Een Gi-Ga-Gigantisch avontuur’ (2012), staan de sprookjesbosbewoners nu aan de vooravond van een wonderlijk muziekfeest!


Efteling Theater Producties presenteert met Sprookjesboom de musical – Een wonderlijk muziekfeest – al weer hun 12e theatervoorstelling. Al eerder zagen we in het Efteling Theater een tweetal Sprookjesboommusicals waarvan in 2012 de productie Sprookjesboom – Een Gi-ga-Gigantisch avontuur – die het verhaal vertelde over Klein Duimpje, die eigenlijk liever heel groot had willen zijn. Nu in 2014 zien we, nadat Efteling Theaterproducties vorig seizoen de Sprookjesmusical Klaas Vaak presenteerde, een nieuw vervolg in deze succesvolle musicalreeks.


Verhaal
Zoals de titel van de voorstelling al doet vermoeden gaat deze sprookjesboomproductie over een wonderlijk muziekfeest. De inwoners van het sprookjesbos staan aan de vooravond van het grote sprookjesbos muziekfeest en oefenen hard om een spetterend optreden weg te geven. Want niemand wil immers afgaan op het grote muziekfeest. Zo ook Geitje Benjamin, die nog altijd geen passend muziekinstrument heeft gevonden. En terwijl Benjamin overal zoekt naar een passend instrument, zwerft muziekjuffrouw Lianne met haar kroost door het sprookjesbos om de weg terug naar huis te vinden. En alsof dat nog niet genoeg is, komt Heks om de hoek kijken. Heks die alles op alles zet om het muziekfeest te winnen met haar eigen gemaakte en verschrikkelijk klinkende ‘KwabbeDongeTingel’.

Première
Kenmerkend aan de premièregelegenheden van de Efteling is het feit dat de focus vooral gelegd wordt op de jongste theaterbezoekers. Het siert de Efteling dan ook dat ze hiervoor alles uit te kast halen. Van zingende kinderkoren bij het ontvangst tot entertainment voor en door kinderen, ook tijdens de première van Sprookjesboom de musical ‘Een wonderlijk muziekfeest’ is dit niet anders. Vele reporters hebben daarnaast op verzoek van de Efteling een jonge verslaggever meegenomen en de cup cakes en kannen ranja zijn bijna niet aan te slepen. +Kortom: Opnieuw slaagt Efteling Theater Producties met vlag en wimpel om ook deze gelegenheid vooral te richten op de jongste theaterbezoekers.


Ook de musical zelf focust zich vooral op de kleinste bezoekers. Geregeld wordt er interactie gezocht met het publiek en worden de kinderen bij de voorstelling betrokken. Zoals bij haast elke Efteling productie kent ook deze musical weer een interactiemoment waarbij de kinderen worden gevraagd vanuit de zaal missende voorwerpen naar het toneel te brengen. En ondanks het feit dat we dit inmiddels al meerdere malen gezien hebben in diverse Efteling producties, is het moment perfect getimed, waardoor de spanningsboog van menig jong bezoeker weer iets wordt opgebouwd. En dat is nodig, de musical duurt iets meer dan een uur (zonder pauze) en dat is wellicht voor sommige jonge bezoekers net iets te lang.

Succesformule
Wel lijkt het sprookjesboomconcept nog altijd goed aan te slaan bij het publiek. De voorstelling kent een simpel en goed te volgen verhaal en de leuke en diverse karakteristieken van de sprookjesfiguren zorgen voor een prettige vorm van laagdrempelig theater die prima geschikt is voor jonge theaterbezoekers. Aan de volwassen bezoekers is, vergeleken met de voorgaande producties, opvallend minder gedacht. Het kleine stukje volwassen humor wat we zagen in bijvoorbeeld de voorgaande sprookjesboommusical is zo goed als volledig van de kaart geveegd.

Producenten Olaf Vugts en Fons Jurgens weten met Sprookjesboom de musical ‘Een wonderlijk muziekfeest ‘opnieuw de succesvolle sprookjesboom musicalreeks in stand te houden. Tevens blijft de bijzondere vorm van poppentheater, waarbij acteur en pop één zijn, een prettige maar bovenal bijzondere vorm van theater, die weet te intrigeren en tevens te boeien.

Bas Oeijen
Foto's (c): Bas Oeijen

Rating: