maandag 20 oktober 2014

Sprookjesmusical Klaas Vaak Theatertournee (Recensie)

Zaterdag 18 oktober 2014 beleefde de sprookjesmusical 'Klaas Vaak’ haar (tweede) première, deze keer in het Chassé Theater in Breda. Vorig seizoen stond de familiemusical vast geprogrammeerd in het Efteling Theater. Dit theaterseizoen brengt Efteling Theaterproducties de voorstelling naar de Nederlandse theaters. Na afloop van de eerste voorstelling op zaterdag 18 oktober werd  de musical Klaas Vaak'bestempeld met een musical award.


De musical vertelt het verhaal van de jonge zandkabouter Korrel (Marvin Verheijden),  die net geslaagd is voor het examen ‘hoofd zandkabouter’. Dit moet uiteraard gevierd worden met alle andere zandkabouters in het zandkasteel van Klaas Vaak. Maar het feestje is niet van lange duur. Klaas Vaak (Barry Beijer)  is er achter gekomen dat de kinderen uit het sprookjesbos geen fijne dromen meer hebben. Hij gaat samen met zijn uil ‘Oehoe’
(Rafael van der Marel) en Korrel op onderzoek uit. Waar komt dat zwarte slaapzand vandaan? En heeft misschien de boze heks Noxana (Eline Schmidt) er iets mee te maken?

De rode draad van deze voorstelling is erg laagdrempelig gehouden, wat er voor zorgt dat ook de
kleine theaterbezoekers de voorstelling goed kunnen volgen. Toch kent de voorstelling een kleine portie volwassen humor zoals we dat van Efteling Theater Producties gewend zijn. Dit maakt Klaas Vaak een echte familievoorstelling. Ook de, vooral op kinderen gerichte interactie met de zaal, is erg leuk en verfrissend. Erg bijzonder is de hoeveelheid kinderen die meespelen in deze productie. De zandkabouters worden elke voorstelling gespeeld door een nieuwe groep jonge kinderen. Zij staan voor het eerst op het podium en krijgen op deze manier de kans om mee te spelen in een grote theaterproductie. Dit bijzondere concept zagen we afgelopen jaar voor het eerst tijdens de vast geprogrammeerde  voorstellingen van Klaas Vaak in de Efteling. In totaal spelen er dit seizoen verspreid over 99 voorstellingen 693 kinderen mee, een  gigantische kindercast. Naast de wisselende zandkaboutercast speelt een selectief groepje kinderen de rollen van ‘Hans & Grietje’, de ‘Kikkerprinses’ en 'Roodkapje'.

De theatrale climax van de voorstelling wordt bereikt als ‘Heks Noxana’ haar prachtige zangsolo ten gehore brengt, terwijl haar Kat (Darren van der Lek) door middel van atletische bewegingen zichzelf over het podium verplaatst. Een excentrieke scene is het gevolg, waarin de twee bijzonder goede personages een theatraal hoogstandje ten tonele brengen.

Sprookjesmusical Klaas Vaak is een kindervoorstelling op niveau. Hoewel de voorstelling wat traag
op gang komt, blijft de gemiddeld 60 minuten durende voorstelling wel boeien en vermaken. Klaas Vaak is een musical waar de jonge theaterbezoekers worden meegezogen in het laagdrempelige, terwijl pappa en mamma, genietend van hun kind(eren) ook een vermakelijke voorstelling beleven. Het prettige verhaal in combinatie met het dynamische lichtplan, prachtige muziek en een origineel decor, zorgen voor een bijzondere theaterervaring voor jong en oud.

Musicalworld Award
De website Musicalworld reikt al sinds 2009 awards uit aan professionele theaterproducties uit Nederland en Vlaanderen. Een van de categorieën waar een theaterproductie in genomineerd kan worden is ‘de beste musical met kinderen/jongeren als doelgroep’. Deze prijs werd gewonnen door de Sprookjesmusical Klaas Vaak en werd tevens op zaterdag 18 oktober na afloop van de voorstelling uitgereikt aan Eline Schmidt die de rol van Heks vertolkt in de voorstelling.

Bas Oeijen

Rating: