zondag 16 november 2014

Guido Weijers - Oudejaars-conference 2014 (Recensie)

Jaarlijks brengt Guido Weijers samen met vele andere cabaretiers een oudejaarsconference. Ook dit jaar is de geliefde cabaretier naast zijn cabaretprogramma ‘V’ drie maanden te zien in de Nederlandse theaters met zijn eigenwijze oudejaarsconference over het jaar 2014. Wij bezochten de voorstelling in een uitverkochte schouwburg in Tilburg en hebben ervaren waar Guido zich onderscheid van al die vele andere cabaretiers.


Veertien jaar geleden begon het theateravontuur van Weijers op het Camarettenfestival, waar hij de publieksprijs won. Hij boekte succes met zijn eerste theatervoorstelling ´OxyMoron´, hij speelde deze voorstelling ruim 350 keer door heel Nederland en groeide tevens uit tot een van de meest bekende en geliefde cabaretiers van Nederland. Dat bleek ook uit de verkoopcijfers van zijn daaropvolgende theaterprogramma´s. Avond na avond wist en weet Guido zijn voorstelling over het gehele land uit te verkopen. Tot op de dag van vandaag is dat niet anders, zowel met zijn reguliere theaterprogramma genaamd ´V´ als zijn oudejaarsconference, weet hij een breed publiek naar het theater te trekken. Zowel jong als oud vertrouwt op de eigenwijze, excentrieke, maar bovenal enthousiaste cabaretier en zijn visie op het afgelopen jaar.

Kenmerkend aan Guido is zijn nogal grote bek, maar tevens o zo kleine hartje. Onze in 2007 uitgeroepen ‘Meest Sexy Vegetariër´weet door vele grappen en grollen een tamelijk humoristische, maar tevens krachtige reflectie op het jaar 2014 voor te schotelen aan zijn publiek. Zijn eigen idealen, die van de samenleving en die van opvallende mensen uit het jaar 2014 passeren hierbij de revue. Waaronder die van wetenschapper en ruimtereiziger ‘Wubbo Ockels’, de man die benadrukte dat we gebruik moeten maken van de grootste, krachtigste en tevens goedkoopste energiebron: de zon. Een mens met een ideaal die veel voor onze wereld heeft mogen betekenen, bijna net zoveel als Roy Donders die ons in 2014 verblijdde met zijn aanwezigheid (en juichpakken). En in die donderse categorie belangrijke BN’ers mogen we uiteraard ook Dave (en Dries) Roelvink niet vergeten, die wel weten hoe ze het zichzelf gemakkelijk moeten maken. En over gemak en ongemak gesproken, heeft Weijers nog wel wat fijne tips verzameld die het leven ons net iets gemakkelijker maken. Maar behalve die praktische tips verblijdt Guido ons uiteraard ook met zijn bijzondere en altijd fijne visies op de meest besproken onderwerpen uit 2014.

Voorbeelden zijn de welbekende zwartepietendiscussie, Utopia, het WK, de conflictsituatie in het Midden-Oosten en de Nederlandse politiek, Weijers heeft er een eigen mening over gevormd die hij graag deelt met het publiek. Lekker uitgesproken en recht door zee zoals we dat van hem gewend zijn. Keer op keer weten zijn opmerkingen en visies gemengde reacties los te maken bij het publiek. Wat Weijers vooral siert is dat hij een dominante theatervorm kent, maar toch ook de nuance weet te brengen als hij dan toch net iets te ver gaat. Hierdoor kan Weijers grappen maken over onderwerpen waar geen andere cabaretier zich aan durft te wagen, maar die stiekem vaak wel een schot in de roos zijn. Anderzijds weet Weijers ook de gevoelige gebeurtenissen van het afgelopen jaar op zijn plek te houden en ondanks dat hij wel het randje op zoekt blijft hij wel respectvol en integer omgaan met de heftige gebeurtenissen uit het jaar 2014.

Guido Weijers weet wederom met zijn achtste oudejaarsconference een krachtige theatervoorstelling te brengen over het jaar 2014. De voorstelling is niet alleen inhoudelijk krachtig, maar kent ook een extra visuele stimulans. Door middel van schermen wordt zijn verhaal kracht bij gezet met foto en video. Maar ook na de voorstelling krijgt zijn publiek ‘ The Weijers Weeky’ mee naar huis, waardoor zij ook thuis nog kunnen genieten van Weijers’ visies op ons fantastische leven. Want als we Weijers en Wubbo Ockels moeten geloven dan “zijn we allemaal astronauten van ruimteschip Aarde”.

Bas Oeijen
Foto via: maxazine

Aantal sterren: