dinsdag 25 november 2014

Jeans 24 - Tropical Heat (Recensie)

Al ruim 28 jaar lang bestaat het unieke theaterconcept ‘Jeans’. Ieder theaterseizoen brengen zij de muziek van vroeger en nu op geheel eigen wijze naar de Nederlandse theaters. Inmiddels is het gezelschap toe aan de 24ste theaterproductie in deze succesreeks. Met de voorstelling ‘Tropical Heart’ tracht Jeans om in deze koude en natte tijden een zomerse voorstelling ten tonele te brengen.


Ook dit theaterseizoen laat regisseur Perry Dosset er geen gras over groeien. Samen met een ijzersterke cast en een fantastische band weet hij Jeans 24 weer naar een hoog niveau te tillen. De muzikale begeleiding is in handen van Bennie Top, die daarnaast ook de drums bespeelt. Hij vormt samen met Harmen Leurink (gitaar), Marco Verhoogt (basgitaar) en Shelton Telesford (keyboard) de band die de acht fantastische zangers en zangeressen begeleidt gedurende het zomerse theaterprogramma.

Net als voorgaande jaren geeft Jeans ook dit jaar weer een podium aan jong talent waarmee ze wederom bij het ijzersterke concept van theatermaker Dick van den Ende blijven. De acht acteurs weten wederom het uiteenlopende muzikale programma op een ingenieuze wijze ten tonele te brengen. Opvallend in de nogal uiteenlopende cast is de ex Jersey Boys acteur Maarten Smeele, die vorig seizoen als alternate in de huid kroop van Frankie Valli in de hit musical ‘Jersey Boys’. De Tilburger bewijst in eigen stad wederom dat zijn muzikale kunnen bewonderingswaardig is. Maar ook de rest van de cast bestaande uit: Gaia Aikman, Sarah van der Meer, Manon Prins, Britt Teeling, Nigel Brown, Xander Venema en Daniël Vissers, doen niet onder voor hem. Samen brengen zij een muzikale sensatie met hits van vroeger tot een totaalconcept, wat bruist van energie.

Opvallend aan het nieuwe avondvullende programma van Jeans is dat de algehele doorloop erg vlotjes en prettig aanvoelt. Waar voorheen nogal wat gaten vielen in de Line-up is deze dit seizoen erg krachtig en veelzijdig. Vele grote nummers uit de internationale muziekhistorie passeren de revue. Met een knipoog naar The Baseballs wordt voor de pauze een drietal hits gebracht in een Rock ’n roll stijl, terwijl we na de pauze genieten van een frisse en eigentijdse versie van ‘In the Summertime’ van Mungo Jerry. Hiermee bewijst Jeans wederom een uiteenlopende line-up te kunnen presenteren zonder daarbij kwaliteit te verliezen. Hierbij valt op dat de muziek uit de vroegere jaren een grotere rol speelt inde line-up. Gedurende het ruim twee uur durende programma zijn de moderne hits in de minderheid, wat op zijn beurt weer resulteert in het feit dat vooral jonge theaterbezoekers het feest der herkenning in mindere maten mogen meemaken dan de oudere theaterbezoeker.

Jeans laat met de voorstelling ‘Tropical Heart’ wederom zien waarom de productie al 28 jaar lang succesvol volle zalen trekt in de Nederlandse theaters. Jeans weet ook met deze voorstelling opnieuw een unieke theaterervaring te genereren voor de muziek en theaterliefhebber. Acht acteurs in combinatie met een vierkoppige live-band verzorgen een spectaculaire avond waarbij de cast muzikaal tot het uiterste gaat. Dat in combinatie met een innoverende lichtshow, opvallende choreografie en snelle kledingwissels, resulteert in een hoogstaande theateravond die je ooit in je leven een keer meegemaakt moet hebben.

Bas Oeijen
Foto’s (c) Peggy de Haan

Aantal sterren: