maandag 17 november 2014

Musicals in Concert 2014 (Ziggo Dome, 15-11-2014)


Op zaterdag 15 november verzamelde circa 17.000 musicalfanaten zich in de Ziggo Dome in Amsterdam voor de eerste editie van Musicals in Concert. Het musicalmeezingsspektakel vond dit jaar voor het eerst plaats en telde drie concerten, een op de zaterdagavond, een op de zondagmiddag en eentje op de zondagavond die tevens live op Ziggo TV werd uitgezonden.Een zo goed als uitverkocht Ziggo Dome telde op 15 november om 20:00 af naar de start van het grootste musicalspektakel genaamd ‘Musicals In Concert’. Een nieuw concept gebracht door Joop van den Ende Theaterproducties en RTL Live Entertainment onder regie van Guus Verstrate. Het concert, samengesteld door theatermaker en televisiemaker Maurice Wijnen wist de Ziggo Dome al na drie minuten volledig op zijn kop te zetten. Het publiek werd verwelkomt met de musical-knaller ‘Brand New Day’ waarna de band onder muzikale regie van Eric van Tijn vrijwel direct de grootste knallers uit de hitmusical ‘Jersey Boys’ inzette. In circa 10 minuten tijd ervoeren we een achtbaan van emoties. Jersey Boy hits als ‘Beggin’ en ‘Walk like a men’ zetten de zaal op zijn kop terwijl drie minuten later de emoties voelbaar zijn bij het prachtige ‘Can’t take my eys of you’ waarna de band en cast doorpakken naar nummers uit onder andere de musical ‘Grease’ en ‘Diner’. Strakke muzikale overgangen en projecties op schermen geven aan van en naar welke musical we springen en tevens werden bij veel nummers de liedteksten geprojecteerd zodat het ultieme meezing-genot gestimuleerd werd.

Toch is Musical in Concert meer dan een voorgeprogrammeerd meezingspektakel. Her en der weet het muzikaal tot het uiterste te gaan en het publiek terug te brengen naar de basis van muziek; Emotie. Zo ook als broadway musicalster Willemijn Verkaik de Nederlandse variant zingt van het nummer ‘Defying Gravity’ uit de musical ‘Wicked’. Maar ook Celinde Schoenmaker weet de Ziggo Dome meerde malen in te pakken met haar indrukwekkende stem. Naast Willemijn en Celinde zet ook musicalgodin Simone Kleinsma de grootste concertzaal volledig op haar kop met nummers uit onder andere de musical ‘Sunset Boulevard’. Ook haar collega’s Chantal Janzen, Jamai Loman, Freek Bartels, Stanly Burleson, René van Kooten en Caroline Dijkhuizen brengen liedjes uit onder andere de musicals ‘The Lion King’, ‘The Phantom of the Opera’, ‘Petticoat’, ‘Hij Gelooft in Mij’ en vele andere musicalproducties uit binnen en buitenland. Stuk voor stuk weten de Ziggo Dome daar te raken waar dat op dat moment nodig is.

Musical in Concert weet het publiek te ontroeren, te vermaken maar bovenal kwalitatief te entertainen. In een twee en een-halfuur durend concert komen de grootste hits uit de internationale musicalindustrie voorbij. Er wordt gezongen, gedanst, gesprongen maar bovenal erg veel genoten van de hitjes van toen en nu. Het concert weet aan de ene kant te toucheren met gevoelige liedjes terwijl het anderzijds de concertganger overweldigt met grootste special effects en bekende jukebox hits uit musicals als ‘Mamma Mia’, ‘Abba’ en ‘Glee’. Als afsluiting van het concert werd voor een spectaculaire afsluiting gekozen waar een DJ samen met de sterrencast een aantal dance-varianten brengt van bekende musicalshits. Als allerlaatste avondafsluiter mocht het publiek nog een keer meezingen met het welbkende Jersey Boy nummer ‘December 1963′ waarmee het concert letterlijk en figuurlijk knallend ten einde kwam… ‘Oh, wat a night’!

Bas Oeijen

Foto (c): Conny van de Heuvel
In opdracht van: Maxazine