zondag 21 december 2014

Vuile Huichelaar - We zullen doorgaan! (Recensie)

Als de deuren van de Tilburgse concertzaal zich openen, worden we verwelkomd door een DJ gevestigd achter een roze pluche DJ meubel. Gedurende de inloop wordt Tilburg opgewarmd met al die heerlijke disco uit de vorige eeuw. Het is duidelijk, de dames van 'Vuile Huichelaar' willen dat Tilburg alvast lekker in de stemming komt voor hun avondvullende theaterprogramma genaamd 'We zullen doorgaan!'.


Er zijn er zovele theateravonden die zich vooral richten op het vrouwelijke theaterpubliek. Een theatrale ervaring die je als vent zijnde liever niet bijwoont. Van de Vagina monlogen tot de Hormonologen, terug langs Venus en Mars, recent zagen we er velen voorbij komen. Het gezelschap genaamd 'Vuile Huichelaar' heeft al vier jaar een dikke vinger in deze vrouwentheater-pap. Het gezelschap bestaat uit twee dames die elkaar in 1983 leerden kennen op de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Na deze ontmoeting hebben 'Saskia van Zupthen' en Paulette Willemse elkaar nooit meer losgelaten. Het begon allemaal met een Zilveren Harp toen de twee dames de theaters indoken met de theatergroep genaamd ´De Meisjes´. Niet veel later zagen we de dames terug als de groep ´Mrs. Einstein´, waarmee ze onder andere mochten optreden op het Eurovisie Songfestival. Tussendoor zien we ze her en der verschijnen bij onder andere Gerard Joling, de ´Dutch Swing College Band´ en de´Koos Mark Big Band´. Ruim vier jaar geleden begonnen de dames het gezelschap ´Vuile Huichelaar´, een meezingprogramma voor de bedrogen vrouw. En het bleek een succesformule. Want blijkbaar zingt de gemiddelde bedrogen vrouw liever een avondje foute hits dan dat zij in een hoekje gaat zitten huilen.

En dat is dan eigenlijk ook een beetje de succesformule van Vuile Huichelaar. Korte dialogen en typetjes die het erbarmelijke leven van de vrouw moeten beschrijven worden afgewisseld met vooral Nederlandstalige liedjes. Op een beamer worden de liedteksten geprojecteerd, wat resulteert in een meezingfestijn, bovenal gericht op vrouwen. Want de mannen, die doen deze avond niet mee. Aan het begin van de avond wordt duidelijk geïnstrueerd dat er alles aan wordt gedaan om het mannelijke gezelschap deze avond te ´negeren´. Het lijkt als van nature te gaan, vooral als de dames samen met het publiek duiken in de altijd zeer heftige vrouwelijke problematieken. Thema´s zoals de relatie spannend houden, het vrouwelijke lichaam (en haar perikelen), de jeugd van tegenwoordig, bezoekjes aan gynaecologen en alle daarbij mogelijk denkbare clichés passeren de revue. Soms in vorm van een typetje, soms als liedje maar worden vooral in geuren en kleuren verteld.

Spijtig is dat de productie soms wat amateuristisch aanvoelt, er wordt meegezongen op orkestbanden en een tweetal muzikanten spelen her en der live een stukje mee op een van de vele beschikbare instrumenten. De zang klinkt op sommige punten in de voorstellingen verre van prettig in de oren en ook slaan de dames regelmatig de plank mis met hun typetjes. Ondanks dat de dames daarnaast ook regelmatig de fout in schieten, weten ze het theaterpubliek wel te vermaken. Herkenning en erkenning speelt een grote rol in deze theaterproductie. De gemiddelde (bedrogen) vrouw zal een avond gieren van het lachen om de herkenbare vertolkingen van het vrouwelijk leven. Ook wordt er door middel van directe interactie met het publiek gedurende de muzikale stukken, een hoog entertainmentgehalte gecreëerd, wat toch wel authentiek aanvoelt.

Vuile Huichelaar is met de voorstelling 'We zullen doorgaan' een typische productie die zich vooral richt op de vrouwen in het theaterpubliek. Het meezingfestijn voor de 'bedrogen vrouw' weet ruim twee en een half uur het publiek te verblijden met zijn excentrieke voorkomen. Voor de dames een feest van de herkenning en voor de heren een ideale neuspeuteravond. Want heren, als je denkt dat je een avondje niet hoeft te luisteren naar vrouw of vriendin.. dan zorgen Saskia en Paullete er voor dat je alsnog je portie eierstokloos vrouwelijk gezeur voorgeschoteld krijgt!

Bas Oeijen

Aantal sterren: