vrijdag 9 januari 2015

Musical Awards Gala 2015


Op woensdag 7 januari 2015 vond in het Beatrix Theater in Utrecht het veertiende Musical Awards Gala plaats. Een bijzondere dag, want na vier jaar werd de uitreiking voor het eerst weer uitgezonden op televisie bij de AVROTROS op NPO1. Gedurende deze avond werden in het Beatrix Theater de prijzen uitgereikt door een vakjury die ruim 15 producties nomineerde met 60 nominaties.


Het Musical Award Gala was dit jaar in volle glorie terug; Niet alleen op televisie maar ook in het Beatrix Theater hing volgens genodigden weer die ‘heerlijke ouderwetse gespannen sfeer’. Een avond waar een van de moeilijkste theatertakken zijn welverdiende aandacht krijgt. We kunnen het wel de Gouden Kalf van musicalland noemen. Producenten, cast en creatives rukten dan ook massaal uit naar het Beatrix Theater om getuige te zijn van deze spannende gebeurtenis.

Ondanks de feestelijke stemming kende de avond wel een kanttekening, ook het Beatrix Theater stond kort stil bij de ramp die eerder die dag plaats vond in Parijs. De live televisie-uitzending werd dan ook 10 minuten later gestart vanwege een extra journaal. Uiteindelijk was het dan zo ver, met een gespannen publiek mocht het grootste gala, later dan gepand, iets over half tien dan eindelijk echt beginnen.

Een spectaculair opening was het daaropvolgende het gevolg: Jamai Loman mocht de leidende rol nemen in een spectaculair openingslied waar alle genomineerden de revue passeerden. De kern achter het openingslied was ‘groter’, alles moest groter. En dat is dan ook gelukt, gedurende de gehele avond was het Musical Awards Gala een groot feest.

Veel prijzen vielen bij de producties van Stage-Entertainment en Albert Verlinde Entertainment. Namens de musical ‘Moeder Ik Wil Bij De Revue’ namen Jon van Eerd en Simone Kleinsma de awards voor de beste hoofdrollen in een grote musical mee naar huis. Ook Terence van der Loo ging niet met lege handen naar huis, hij won de award voor aanstromend talent. Met de woorden “ Voor alle Bob Somers in Nederland, het kan!”, verliet hij trots het toneel. ‘Moeder Ik Wil Bij De Revue’ won tevens ook awards in de categorieën beste vormgeving/toneelbeeld en beste vrouwelijke bijrol in een grote musical.

Opvallend is de hoeveelheid prijzen die de kleine musical ‘De Kleine Blonde Dood’ mocht ontvangen. Albert Verlinde Entertainment bracht deze bijzondere kleinschalige musical afgelopen theaterseizoen naar de Nederlandse Theaters. De musical werd bekroond met awards in de categorieën; beste regie/choreografie, beste muziek/arrangementen, beste mannelijke hoofdrol in een kleine musical (William Spaaij) en als kers op de taart; de beste musical klein.

De award in voor de beste musical groot werd dit jaar bepaald door het Nederlandse publiek. In de weken voor het gala hebben zij kunnen stemmen op de website van het Musical Award Gala en tijdens de live-uitzending konden de kijkers thuis stemmen. Deze award viel uiteindelijk in handen van de musical ‘Billy Elliot’ die tevens awards won in de categorieën; beste aanstromend talent junior en beste script/liedtekstenvertaling. Andere awards vielen in handen van Esther Maas (Putting It Together), Dick Cohen (Love Story), Gijs Naber (Lang en Gelukkig) en Brigitte Heitzer (Putting It Together).

Bas Oeijen
Foto (c): Conny van den Heuvel