zaterdag 17 januari 2015

Verhalen uit de achtertuin (Recensie)


Op zondag 11 januari kwam de productie ‘Verhalen uit de Achtertuin’ eenmalig naar het Tilburgse Midi Theater. Initiatiefnemer en presentator Joep van Gorp bracht 4 rappers samen en creëerde daarmee een opvallend nieuw theaterconcept, waarbij rap en improvisatie centraal staan.De vier rappers, allen met een typische rap-bijnaam stapten in het welbekende improvisatie theaterschuitje. Een schuitje wat voor alle schippers inmiddels wel bekend is, toch weten de mannen
net even iets anders ten tonele te brengen dan de vele die hen voorgingen. Kenmerkend aan de voorstelling ‘Verhalen uit de Achtertuin’ is dat het concept bijna identiek is aan dat van het welbekende televisieprogramma’s ‘De Lama’s’. Diverse improvisatiespellen worden gespeeld en een presentator vanuit het publiek presenteert de voorstelling. Maar als de vier mannen bij het eerste spel, ‘de draaideur’, de diverse scènes al rappend improviseren, wordt duidelijk dat dit niet zomaar een improvisatietheatervoorstelling is.

De heren brengen een middagvullend theaterprogramma, het publiek nam rond drie uur plaats in het pittoreske Midi Theater in Tilburg en rond zes uur was de voorstelling afgelopen. Een lange zit, want behoudens een half uurtje pauze, rapten de heren het volledige programma aan elkaar. Bekende spellen in het improvisatietheater passeerden de revue. Zo zagen we onder andere het moordspel voorbij komen, waar het publiek een moordenaar, moordwapen en moordlocatie mocht verzinnen die de rappers dan aan elkaar dienden door te rappen zonder een van bovenstaande letterlijk te benoemen. Er werd gebeld met een telefoon van iemand uit het publiek en er werden diverse vormen van rap en dicht battles gehouden.

Ook presenteerden de mannen nieuw werk; nieuwe spelvorm of welbekende spelvormen in een nieuw jasje. Dit zorgt er dan net weer voor dat de voorstelling niet aanvoelt als een van de vele voorgangers. Het feit dat de hele voorstelling bestaat uit rappen, is innoverend en getuigt van lef en daadkracht in de huidige theaterindustrie. Kenmerkend is tevens het jonge sausje wat zij over het concept gieten, waarmee zij vooral het jongere theaterpubliek zullen aanspreken. Her en der schieten de vier acteurs nog wel eens door in hun gebruik van straattaal en hun focus op actualiteiten, die enkel leven onder de jeugd, hierdoor wordt de voorstelling minder aantrekkelijk voor 30 plussers.

Alex Bergman, Mart van Gompel, Berend-Jan Don, Sem Geurten en initiatiefnemer Joep van Gorp trachten met deze productie een nieuw concept naar de Nederlandse theaterindustrie te brengen. Ondanks dat voelbaar is dat de voorstelling nog duidelijk in zijn kinderschoenen staat, biedt het voor een specifieke doelgroep zeker perspectief.

Verhalen uit de Achtertuin was op 11 januari eenmalig te zien in het Midi Theater, maar verwacht wordt dat de voorstelling op korte termijn ook elders in het land opduikt.

Bas Oeijen
Foto (c): Bas Oeijen

Aantal sterren: