vrijdag 6 februari 2015

Tineke Schouten - Gewoon DOEN! (Recensie)


Al meer dan 30 jaar zit de oer-Hollandse Tineke Schouten in het vak, dit seizoen presenteert zij dan ook haar 22ste theatervoorstelling aan het Nederlandse publiek. Tijd voor iets groters, veel groters. Iets wat misschien wel 'The Big American Dream Show' genoemd kan worden. Tineke noemt het een 'lift van de show', dat is nog altijd beter dan een face-lift. Aldus de 60-jarige comédienne


De eer om de shows en de carrière van Tineke te ‘liften’ ligt bij de Amerikaanse Jill Lopez. Helemaal ingevlogen uit Miami tracht Jill de theaterproducties van Tineke naar een hoger niveau te tillen. Jill, uiteraard een typetje van Schouten zelf, introduceert Schouten dan ook op geheel eigen wijze; groots, big, biggest of ook wel: Amerikaans! Als het rode doek openschuift is Breda dan ook getuige van een grootse en spectaculaire opening. Een gigantische jurk en een prachtig lied zorgen voor dat Amerikaanse gevoel wat Jill de show tracht te geven. Heel erg lang mag het niet duren, want voor dat we het weten treffen we Schouten in haar o-zo-fijne rekkende Sloggi onderbroek al dromend over het leven van ‘Gekke Willem’. Tja, het is en blijft Tineke hé.

De grootse Amerikaanse ambiance zien we gedurende de avond met regelmaat terug. Zo worden we verrast door diverse gastoptredens; Eros Ramazzotti, Tina Turner, Nielson en Miss Montreal passeren de revue. Allen uiteraard als zijnde typetje van Schouten of van een van haar bandleden. Soms hilarisch, maar soms slaat Schouten helaas ook de plank mis. Een stotterende imitatie van Sanne Hans getuigt immers niet echt van hoogstaand niveau. Gelukkig komt net op dat moment Jill ten tonele, die het typische Nederlandse stukje muzikaliteit bestempelt als ‘Aanfluiting’ en vervolgens Shakira ten tonele roept. Want, big, bigger, biggest kent immers geen grenzen!

We ontmoeten deze voorstelling weer een dozijn aan bijzondere typetjes. Neem nou ‘Tattoo Tina’ die vecht tegen de Tattoo-concurrentie in Amsterdam, haar is niets te gek. Namen op je lid laten tatoeëren of een koksmuts boven je schaamstreek. Tina is een vakvrouw, ze helpt je zo verder voor het luttele bedrag van 150 euro per uur. En mocht je niet blij zijn met het resultaat, Tina laaazert (lasert) het er zo weer af! En je hoeft je echt geen zorgen te maken over haar dyslectie, echt niet..

Naast de nieuwe typetjes zien we ook een aantal oude, maar vertrouwde, typetjes voorbij komen. Lenie uit de Takkenstraat zit er bijvoorbeeld helemaal doorheen nadat ze net haar kleinzoon heeft moet redden uit het zwembad en daarbij zelf bijna verdronk. Nu is het toch ook wel heel zwaar om oma te zijn van een kleinzoon waarvan de pappa net uit de kast is gekomen en zijn vrouw en kind heeft verlaten. En als haar kleinzoon dan ook nog eens die mega grote oren van zijn vader heeft geërfd, moet Lenie toch wel af en toe zorg dragen voor het gelukkige voortbestaan van haar kleinzoon.

Toch mist de voorstelling een glansrijke kant. Het decor is prachtig, het lichtplan is meer dan dynamisch te noemen en Tineke haar veertienkoppige Big-Band (inclusief acht popartiesten) steelt de show. Enkel, de avond voelt soms wat simpeltjes aan. De voorstelling kent weinig actualiteit en de sketches zijn soms wat laagdrempelig. Helemaal dubbel liggen is er dan ook niet vaak bij. Al maakt dat de voorstelling niet minder vermakelijk. Schouten is een vakvrouw, en dat weet ze ook met deze productie wederom te bewijzen.

Big, bigger, biggest.. Gewoon doen! Dat is eigenlijk de moraal van deze theaterproductie. “Volg de weg naar je dromen, en niet chagrijnen als het even niet lukt” is daarbij de persoonlijke boodschap van Tineke. Duidelijk te zien is dat Tineke de weg naar haar eigen dromen wel heeft gevolgd, een uitverkocht Chassë Theater is het resultaat. En terecht, want de voorstelling ‘Gewoon DOEN’ is zeker een van de theatrale pareltjes van dit moment. Twijfelen over een bezoek aan het 22ste avondvullende programma van Schouten is dan ook niet nodig: Gewoon doen!

Bas Oeijen
Foto (c): Bas Oeijen (Tineke Schouten, Moet niet gekker worden, januari 2014)

Aantal sterren: