woensdag 4 maart 2015

Cirque du Soleil - Quidam (Recensie)


Op vrijdag 27 februari 2014 beleefde de voorstelling Quidam van Cirque du Soleil haar Nederlandse première in Ahoy Rotterdam. De voorstelling zal vijf keer ten tonele worden gebracht in de Rotterdamse evenementenarena, waarna de voorstelling weer verder trekt naar Noorwegen. Quidam is een reprisevoorstelling van de voorstelling die al eerder in 1999 door Europa heeft getourd.


Cirque du Soleil werd in 1984 opgericht door de twee straatartiesten Guy Laliberté en Daniel Gauthier. Destijds was de thuisbasis van Cirque du Soleil in Montreal, Canada. Inmiddels toert het gezelschap, bestaande uit vele internationale artiesten over heel de wereld met diverse shows. Cirque du Soleil heeft haar eigen stijl in het circusgenre. Zo maken zij geen gebruik van dieren en kennen zij een eigen stijl als het gaat om kostuums, make-up, choreografie en muziek. Cirque du Soleil kenmerkt zich daarnaast vooral door prachtige totaalplaatjes, waar alle showelementen samenvallen tot een indrukwekkend eindresultaat.

Dat indrukwekkende eindresultaat zien we ook terug bij de voorstelling Quidam die dit jaar wereldwijd in reprise gaat. De voorstelling heeft in 1999 haar strepen al meer dan verdiend bij het Europese publiek. De voorstelling beleefde haar Europese première destijds in Amsterdam en de voorstelling heeft daarna in heel Europa volle zalen getrokken. Uiteindelijk is de voorstelling Quidam wereldwijd uitgezonden op de televisie. Quidam vertelt het verhaal van het jonge meisje ‘Zoë’, die niet kan doordringen tot haar ouders en door hen word genegeerd. Zij raakt verloren in haar eigen fantasiewereld en het publiek wordt daarin meegenomen. In deze fantasiewereld ontmoeten we diverse bijzondere personages die een rode draad door de voorstelling vormen. Noemenswaardig hierbij is de rol van ‘het’, de persoon zonder hoofd die refereert aan de naam van de voorstelling. (Quidam is een Latijnse vertaling voor ‘een zeker iemand’.) Uiteindelijk trachten hij en vele andere bijzondere personages Zoë en haar ouders weer te herenigen.

De voorstelling kent een groot aantal artiesten die het bijzondere circusvak uitoefenen met een eigen vormgeven act. De 52 artiesten brengen adembenemende acts waarbij het puntje van de stoel meerdere malen bereikt wordt. Noemenswaardig is de act genaamd ‘Statue’, waarbij een koppel een indrukwekkende vorm van lichaamsacrobatiek laat zien. Maar ook ‘The Clown’ weet diverse keren het publiek te verrassen. Hij plukt meerde malen een aantal bezoekers uit het publiek en creëert samen met hen erg vermakelijke maar bovenal ludieke acts. Mooi om te zien is hoe hij zonder een woord met hen uit te wisselen toch de gêne van deze mensen weet te laten vervagen. Deze, en tevens eigenlijk alle andere acts, hebben een technisch hoog niveau, wat leidt tot een voorstelling van zeer hoge kwaliteit.

Cirque du Soleil bewijst met Quidam ook wederom weer te excelleren als het gaat om hun magnifieke circusvoorstellingen. Quidam kent echter niet het sprookjesachtige thema wat we gewend zijn van Cirque du Soleil. Het kleine meisje wat verdwaalt leeft te midden van alle mensen, vertelt namelijk een volwassen verhaal. Jeugdige bezoekers zullen dan ook moeite hebben om het verhaal te volgen. De sfeer rondom te voorstelling is op een prettige manier soms wat grauwig en diepzinnig. De bezoeker dient dan ook creatief te kunnen kijken om de voorstelling helemaal tot zijn recht te laten komen.

Quidam is een prachtvoorstelling waar uitersten uit de circuskunsten op een zeer bijzondere manier worden voorgedragen aan het publiek. De prachtige showelementen, de live band en de bijzondere sfeer maken Quidam dan ook tot een kwalitatieve en bovenal vermakelijke voorstelling.

Bas Oeijen

Aantal Sterren: