maandag 6 april 2015

Nick & Simon - Herinneringen (Recensie)


Het Volendamse duo Nick en Simon was op donderdag 2 april 2015 in Theater aan de Parade in het Brabantse Den Bosch. De twee jonge artiesten hebben de afgelopen jaren een enthousiaste, maar bovenal trouwe, fanclub opgebouwd. Na vele grootse concerten trekken de heren dit theaterseizoen langs de Nederlandse theaters met de ‘Herinneringen theatertournee’. Een voorstelling die terugblikt op 9 jaar Nick en Simon.Nick Schilder en Simon Keizer zijn niet de kleinste meer in de Nederlandse muziekindustrie. Waar zij ooit in 2005 bekend werden als ‘Vrienden van Jan Smit’ zijn zij inmiddels uitgegroeid tot een geliefd muzikaal duo voor jong en oud. De twee mannen trekken langs volle concertzalen en stadions en ook op de Nederlandse televisie weten zij zichzelf een plekje toe te eigenen. Zo zagen we de heren meerde seizoenen terug in de Nederlandse editie van ‘The Voice of Holland’ en ‘The Voice Kids’. Ook maakten de heren diverse eigen televisieprogramma’s, waaronder in 2015 het programma ‘The Dream’. We kunnen dan ook stellen dat het Volendamse duo terugkijkt op een mooie dosis aan herinneringen en bijzondere gebeurtenissen. Na aanleiding van het jubileumalbum ‘Herinneringen’, besloten de twee dan ook het theater in te duiken om hun muzikale herinneringen te delen met het Nederlandse publiek.

Nick en Simon in het theater is dan ook stiekem wel eventjes wennen. We kennen de twee heren namelijk vooral van grote concerten en evenementen. Zo stonden zij afgelopen december nog in Ahoy Rotterdam met een kerstshow. Toch went het snel, de intieme setting van het theater wordt door de heren in de eerste akte gebruikt om door middel van anekdotes terug te kijken op hun doorbraak als muzikaal duo. We worden meegenomen naar de eerste liedjes die de mannen schreven en naar hoe zij hun succes in combinatie met het studentenleven wisten te combineren. Afgewisseld met liedjes van het eerste uur worden we meegenomen door negen jaar Nick en Simon totdat we tegen de pauze weer bij het heden zijn aanbeland.

Als een soort van ongeschreven theaterconcertregel worden de intieme theatersferen in de tweede akte gewisseld voor een grootse concertsetting. Het geluid wordt opgeschroefd, de hitjes worden uit de kast gehaald en de voorstelling word onderlegd met een energiek lichtplan. De echte Nick & Simon knallers zoals ‘Pak maar mijn hand’, ‘Rosanne’ en ‘Kijk Omhoog’ passeren de revue, ook wisselen de heren de klassiekers af met de nieuwere hits van hun laatste albums. Zo zingen de heren ‘Julia’, ‘Ode aan de vrouw’ en ‘Pak van mijn hart’. Er wordt gedanst, geklapt en gezongen samen met het publiek en de heren weten geregeld een flinke dosis interactie op te zoeken met het publiek. Toch zetten ze ook een stap terug om een tweetal intieme ballads ten gehore te brengen en weten zij kippenvel te creëren als zij het publiek mee terug nemen naar het Symphonica in Rosso concert.

Al bij al brengt het Volendamse duo Nick en Simon een bijzondere theatertournee naar het theater, die je als echte Nick & Simon fan niet mag missen. Het is echter ook een prima gelegenheid voor diegenen die nog niet weten dat zij fan gaan worden, om eens fijn te proeven van deze heerlijke portie Volendamse eigenheid. Want juist die eigen authenticiteit maakt dat Nick en Simon excelleren in wat zij doen: het brengen van heerlijke Nederlandstalige muziek!

Bas Oeijen

Aantal Sterren: