zondag 12 april 2015

Theater @ (Paaspop, 04-04-2015 & 05-04-2015)

In het eerste weekend van april vond de aftrap plaats van het Nederlandse festivalseizoen met het jaarlijkse festival 'Paaspop' in Schijndel te Brabant. Drie dagen lang brengen diverse artiesten een nog diverser programma ten tonele. Een van de jaarlijks terugkomende disciplines op dit festival is het theatervak die op de zaterdag en de zondag werd vertegenwoordigd in een speciale theatertent.


Stand-Up comedy (04-04-2015)
In het stand-up programma stonden Berit Companjen, Kasper van der Laan en Martijn Oosterhuis.
Berit nam ons mee langs haar eerste carnavalservaringen en studentenperikelen die ze destijds heeft mogen beleven. Kasper deelde zijn geniale visies op wat men nodig heeft in het leven, zoals de Bierradar, die aangeeft of het moment daar is om bier te drinken. Of een Vriendinradar.. 80% op gezeik? Dan blijf maar thuis!

Het uurtje ordinair lachen op hoog tempo werd afgesloten door Martijn Oosterhuis die we nog kennen van De Lama’s en de persoonlijkheidsprijs van Cameretten 1997. Iets wat grof maar des te vermakelijk werden we meegenomen langs de uiteenlopende ervaringen van Martijn. Van relaties tot carnaval en dronken taferelen in het ouderlijk huis. Niets word het nietsvermoedende publiek van Paaspop bespaard.

Het stand-up programma werd aan elkaar gepraat door niemand minder dan Howard Komproe.

Theater De Zachte G (04-04-2015)
Presentator Gerard Korthout presenteert twee dagen lang op Paaspop het programma ‘Theater de Zachte G’ in de Restolounge. Een ideale combinatie voor de festivalganger die even een hapje wil eten en tevens een vermakende factor zoekt. Heel verstandig is het niet om tijdens het eten aan te schuiven bij Theater de Zachte G, want de etensresten vliegen door het vele lachen in het rond. Gerard heeft namelijk een flink aantal gasten uitgenodigd die hem ondersteunen in het twee uur durende programma: Braboneger, Björn vd Doelen, Ferry vd Zaande en Vandiekomsa mogen een onderdeel uitmaken van het humoristische programma van Korthout. Ferry leert de niet-Brabanders een portie Brabants en presentator Gerard Korthout bewijst dat hij prima overweg kan met een groot publiek. Ook voormalig voetballer Bjorn vd Doelen laat hier zijn kunsten zien. In Theater De Zachte G word gedanst, gezongen maar bovenal gelachen!

Laten we elkaar geen mietje noemen (04-04-2015)
Op zaterdag 4 april 2014 vond er ook een speciaal evenement plaats in de Loco Royale op Paaspop.De feesttent veranderde voor twee uur in een thuis voor alle HoLiBi bezoekers van hetfestival. Homo’s, Lesbiennes, biseksuelen en transgenders kregen hierdoor voor heel even hun eigen feestje op het grootste festival. De Loco Royale stond dan ook afgeladen vol met een heel erg divers publiek die net iets meer durfden te laten zien dan dat de nuchtere bezoeker lief is. Of er dan ook uiteindelijk echt veel HoLiBi’s zijn verschenen blijft een raadsel maar een bijzondere aangelegenheid was het zeker. Op het programma stond het DJ Collectief Cruise Control en de liveband genaamd de Rectum Raiders. Laatst genoemde hebben hun genre bestempeld met ‘Transcendental Cock Rock’ en speelden de sterren van de.. Ahja, je snapt hem.

Droog Brood (05-04-2015)
Droog brood bestaande uit Bas Hoeflaak en Peter van de Witte stonden om 13:30 in de theatertent op Paaspop. Voor de twee cabaretiers begon hun glorie toen zij in 2000 het Amsterdams Kleinkunst Festival wonnen. Sinds die tijd hebben de twee al zes cabaretprogramma’s naar de Nederlandse theaters gebracht. Het duo bracht op het festival Paaspop een gedeelte van hun avondvullende theaterprogramma ‘Kissy Kissy’ waarmee zij in 2014 in de theaters stonden.

De mannen betreden het podium gehuld in pyjama. Ze verkondigen het publiek dat zij er eigenlijk nog niet klaar voor zijn, een dutje zou ze goed doen. Zo besluiten de mannen om een powernap te nemen van ongeveer 10 minuten waarop we worden meegenomen langs diverse sketches. De heren brengen uitgebreide casussen ten tonele. Zo gaat Bas Hoeflaak helemaal los als werknemer van een groot bedrijf die zijn toekomst ziet verdwijnen al sneeuw door de zon vanwege bezuinigingen. En laat peter als dronken wijn-cursist helemaal gaan vergeleken het ruime uur daarvoor waar Peter vooral luidruchtig aanwezig is.

De twee mannen laten met deze performance zien dat zij hun vorm van cabaret op festivalniveau kunnen spelen. Aan het begin lijken de mannen wel wat moeite te hebben met het stugge maat vooral brakke festivalpubliek. Toch weten de heren tegen het einde van hun act prima tot de zaal te komen met een prima dag opener als gevolg.

Vrijdag en Sandifort (05-04-2015)
Remko Vrijdag, een van de drie Vliegende Panters stond samen met Martine Sandifort op zondag in de theatertent op Paaspop. Martine kennen we vooral van Wie Is De Mol en als puberseksecoach Dokter Corrie, ze doken samen het theater in met hun
eerste programma genaamd ‘Hulphond’ waaruit bleek dat het duo samen sterk stond als cabaretduo. Inmiddels staat het duo al weer in het theater met de voorstelling ‘Löyly’. Hiervan speelden zij dan ook een uur op Paaspop in de grote theatertent.

Opvallend is het talent wat de twee cabaretiers in huis hebben. Ze hebben een eigen stijl gevonden als het gaat om het schrijven hun sketches die volledig op hun als persoon lijkt aan te sluiten. De typetjes die ze aannemen zijn grappig, sterk en leven stiekem een eigen leven. Dit maakt dat de act van Vrijdag en Sandifort smaakt naar meer!

Toe Maar (05-04-2015)
Nadat na ruim acht jaar de band Doe Maar inmiddels al niet meer optreed leeft hun muziek nog altijd op de Nederlandse festivals. De coverband ‘Toe Maar’ bracht op zondag  hun tributeshow ‘Doe maar net alsof’ naar de Loco Royale op Paaspop. De Winterswijkse coverband bestaat uit Wilco Hijink, Roy Klein, Jan Willem Renskers, Raymond Ubbink, Rene Dibbets, Michiel Bemer en ‘daafit’ en mag het eigenwijze Schijndelse publiek vermaken met hun energieke Doe Maar covers.

En niet zonder succes, de grootse Doe Maar hits worden met open armen ontvangen. Opvallend is het feit dat er veelal oude liedjes worden gebracht, afgewisseld met de wat recentere, toch doet dit zeker niet aan de sfeer en weten zij de Loco Royale ook royaal te vullen met publiek!

Henry van Loon (05-04-2015)
Cabaretier Henry van Loon begon in 2004 als cabaretier bij de ‘Comedytrain’ en tourt inmiddels door de Nederlandse theaters met zijn avondvullende programma ‘Sluimer’ waarvan hij op Paaspop een gedeelte heeft mogen spelen. We kennen Henry vooral van zijn filmpje ‘De Wereld Draait Door in drie minuten’ waarmee hij een tijd geleden op YouTube hoog in de hitlijsten belandde.

Henry bijt meteen de spits af met een op Paaspop afgestemd liedje. Vrijwel direct maken we kennis met van Loon op zijn vlotst. Henry’s authenticiteit zorgt er voor dat hij eigenlijk, wat hij ook vertel, toch wel grappig is. Want inhoudelijk is het niet heel bijzonder wat hij vertelt. De beste man droomt namelijk van een schuur, loopt graag in z’n lange kleren omdat z’n geslachtsorgaan ruimte nodig heeft en droomt in de nacht van het gevangenisleven.

De fashionble Henry van Loon met zijn symmetrische gezicht, aldus hemzelf, weet de theaterzondag op Paaspop naar een hoger humoristisch niveau te tillen. Het optreden van Henry vliegt voorbij en nodigt uit om aan te schuiven bij zijn avondvullend programma.

Bas Oeijen
In opdracht van: Maxazine