woensdag 6 mei 2015

Publiek ANNE staat stil bij 70 jaar vrijheid

In Theater Amsterdam werd op 3 mei 2015 stilgestaan bij 70 jaar vrijheid. Voorafgaand aan de theatervoorstelling ANNE waren ruim 800 bezoekers getuige van een bijzondere programma rondom Anne Frank. Anne’s jeugdvriendin Jacqueline van Maarsen vertelde over de vriendschap met Anne voor en tijdens de oorlog. Ook bracht de boyband ‘MainStreet’ voor het eerst hun single ‘Dear Kitty’ ten gehore.


De presentatie van het half uur durend programma alvorens de aanvang van de theatervoorstelling ANNE lag in handen van Zarayda Groenhart. Zij mocht de Jeugdvriendin van Anne Frank persoonlijk verwelkomen op het podium van Theater Amsterdam. Jacqueline van Maarsen vertelt daarop over haar vriendschap met Anne Frank voor- en tijdens oorlogstijd. Zo vertelde ze onder andere over haar ontmoeting met Anne Frank en over de verdwijning van de familie Frank tijdens de oorlog. “Ik heb nooit meer iemand ontmoet die zoveel liefde voor het leven had als dat Anne Frank had.” aldus Van Maarsen. Doordringend zijn daarop de woorden die Anne Frank schreef in een afscheidsbrief aan Van Maarsen, de voordracht van dit stukje geschiedenis gaat dan ook door merg en been met als resultaat dat het publiek in Theater Amsterdam duidelijk is geraakt door het verhaal van Jacqueline.

Als afsluiting van het programma beklom de Nederlandse Boyband MainStreet het Amsterdamse podium die hun single Dear Kitty voor het eerst live ten gehore brachten. Het liedje werd geschreven met als inspiratiebron het dagboek van Anne Frank, en de band die Anne met haar dagboek had. MainStreet gaat op Bevrijdingsdag (5 mei 2015) ditzelfde lied ten gehore brengen op diverse bevrijdingsfestivals in Nederland, zij reizen hier per helikopter naar toe. Dit doen zij om het verhaal van Anne Frank door te vertellen aan onder andere de jongere generaties.

“Om een toekomst op te bouwen, moet je het verleden kennen.” – Otto Frank, 1967

Na afloop van dit bijzondere programma wordt het publiek meegenomen naar het verhaal van Anne Frank in de theatervoorstelling ANNE die sinds 8 mei 2014 in Theater Amsterdam te zien is. Een krachtig maar bovenal bijzonder theaterstuk dat eer doet aan de geschiedenis van Anne Frank.

ANNE
ANNE is gebaseerd op het welbekende dagboek van Anne Frank, een meisje wat dat samen met haar gezin moest onderduiken voor de Duisters in een achterhuis van een kantoorpand aan de Prinsengracht te Amsterdam. De 13-jarige Anne Frank schreef destijds een dagboek over haar leven in het achterhuis. Dat inmiddels wereldberoemde dagboek, is dan ook de leidraad van deze massale theaterproductie die voor onbepaalde tijd te bezichtigen is in Theater Amsterdam.

Klik hier om de theaterrecensie te lezen van de voorstelling ANNE.

Bas Oeijen
Foto's (c): Bas Oeijen