zaterdag 16 mei 2015

Veldhuis en Kemper - Of de gladiolen (Recensie)

Op woensdag 13 mei trok het muzikale duo Veldhuis en Kemper naar de pittoreske schouwburg van Tilburg met hun theatervoorstelling ‘Of de gladiolen’. Het gelijknamige album ligt als sinds november 2014 in de cd-rekken en de mannen begonnen halverwege dit theaterseizoen met een theatertournee die aanstaand theaterseizoen in reprise gaat.


In 1997 leerden Remco Veldhuis en Richard Kemper elkaar kennen via een wederzijdse vriend die van beiden wist dat zij graag een cabaretvoorstelling wilden schrijven. De twee mannen begonnen daarop samen aan hun eerste werk, wat zij in 1999 presenteerden voor een klein (bekend) publiek in het Concertgebouw in Haarlem. Ook traden de mannen in der tijd op tijdens het cabaretfestival ‘Cameretten’, waar zij een tweede plaats behaalden. Vanaf dat moment hebben de twee mannen getimmerd aan hun toekomst in het theater. Het grote publiek leerde Veldhuis en Kemper echter pas kennen in 2002 toen zij een hit scoorden met het Nederlandstalige nummer ‘Ik wou dat ik jou was’.

In 2002 trokken de mannen inclusief slothit ‘Ik wou dat ik jou was’ voor het eerst naar de Nederlandse theaters. Twaalf jaar later weten de heren nog altijd de zalen rijkelijk te vullen en zijn zij toe aan hun achtste avondvullende theaterprogramma. De theaterprogramma’s zijn qua inhoud met de mannen meegegroeid. Waar zij in 2002 nog als eindetwintigers op het toneel stonden, zijn beiden inmiddels onderdeel van een gezin en haast toe aan een midlifecrisis. Niet voor niets dat de twee bij aanvang van de voorstelling dan ook moeten ‘bijpraten’.

En er valt genoeg bij te praten voor de veertigers die na twee jaar weer terug trekken naar de Tilburgse schouwburg. De rijk gevulde zaal bleek te bestaan uit vooral vaste Veldhuis en Kemper bezoekers. Fans, vaste gasten, vrienden, familie. Hoe je ze ook wilt noemen. In elk geval publiek wat de twee mannen waardt om wie ze zijn en wat ze doen en deden. Dit deel van het publiek zal dan ook een fantastische avond hebben gehad. Het andere deel van het publiek wat wellicht minder bekend is met de twee mannen en een pittige en inhoudelijke cabaretvoorstelling verwacht met een fijne muzikale een swing, komt bedrogen uit.

Echt heel inhoudelijk is het achtste theaterprogramma van de twee heren namelijk niet. De voorstelling voelt dan ook een beetje als gesneden koek. Het grote blik der relaties wordt opengetrokken en Kemper deelt de strijd tegen een midlifecrisis. Dit resulteert in het feit dat Kempers midlifecrisis en echtscheiding dan ook een beetje de rode draad vormen door de gehele voorstelling: niet geheel vernieuwend of verrassend. Anderzijds is het daarom niet minder vermakelijk, want ondanks dat de besproken thema’s erg op de oppervlakte blijven en toch nogal cliché aanvoelen, weet het wel te boeien en te vermaken en wordt er luidruchtig gelachen door het beide ‘soorten’ publiek.

Is het risico groot dat je teleurgesteld naar huis gaat? Nee. Ondanks dat het inhoudelijk namelijk soms te kort schiet, weten de twee heren wel een vermakelijk theaterprogramma op de planken te zetten. De liedjes zijn doordacht en komen goed door bij het publiek. Ook doet de voorstelling visueel niet onder wat betreft decor en lichtontwerp. De gemiddelde theaterbezoeker zal dan ook met een tevreden gevoel naar huis gaan. ‘Of de gladiolen’ is een voorstelling die theaterwaardig is en Veldhuis en Kemper behoren nog altijd tot de absolute top wat betreft muzikaal cabarettheater, echter schoten zij dit maal inhoudelijk iets te kort.

Bas Oeijen
Foto (c): www.veldhuisenkemper.nl

Aantal Sterren: