zaterdag 26 september 2015

Mika (Heineken Music Hall, 22-09-2015)

Op 22 september 2015 betrad de koning van het powerpopgenre de bühne van de Heineken Music Hall in Amsterdam. Ruim 6.000 fans hebben maanden gewacht op de komst van de Libanees-Britse zanger. En terecht; Samen met support-act ‘CITIZENS!’ wist Mika de Heineken Music volledig op zijn kop te zetten.
Michael Holbrook Penniman, beter bekend als ‘Mika’ brak in 2007 door met het album ‘Life In Cartoon Motion’. Het grote publiek kent de zanger vooral van het liedje ‘Relax, take it easy’ waarmee hij destijds in Nederland een nummer 1 hit scoorde. De artiest heeft wereldwijd een bombastische indruk achtergelaten met zijn catchy vorm van popmuziek. Wie Mika ooit heeft mogen aanschouwen tijdens een van zijn concerten weet ook dat hij daar alles uit de kast haalt om op bizarre wijze het publiek te entertainen.

Kenmerkend aan Mika is zijn vermogen om als mannelijke artiest zeer hoge tonen aan te slaan met zijn stem, maar ook zijn actieve en drukke karakter maken Mika tot wie hij daadwerkelijk is. Met zijn eigenwijze vorm van popmuziek tourde hij in 2007 en 2008 de hele wereld over; van kleine popzalen tot uitverkochte stadionconcerten, Mika stond en staat garant voor een muzikaal feestje. Het succes hield dan ook niet op, binnen en buiten de grenzen blijft Mika de harten stelen van zijn fans. Zo doet hij in 2009 een akoestische tournee en verkocht hij in 2012 Paradiso uit waar hij samen met Paul de Leeuw het nummer ‘Ik heb je lief’ zong. Daarnaast nam hij afgelopen jaren plaats in diverse jury’s van talentenjachten waaronder X-Factor in Italië en The Voice in Frankrijk.

Begin dit jaar presenteerde Mika de single ‘Talk About You’ wat hoort bij het nieuwe album genaamd ‘No Place in Heaven’. Ter ere van dit nieuwe album tourt Mika nu opnieuw langs diverse popzalen waaronder de HMH in Amsterdam. Na de support-act CITIZENS! opende Mika zijn concert en verwelkomden hij het Amsterdamse publiek met het liedje ‘No Place in Heaven’ in zijn ‘heaven’. En door al snel de hit ‘Big Girl (You Are Beautiful)’ in te zetten laat Mika meteen horen, zien en voelen wie de ‘god’ is in zijn hemel. Daarop volgt een afwisselende set waarbij Mika zowel liedjes van zijn nieuwe als voorgaande albums speelt. Dankzij de afwisselende setlist, het typische Mika-decor en heerlijke publiekssfeer weet Mika het publiek in de Heineken Music Hall helemaal voor zich te winnen. De hoge noten gaf hij veelal af aan zijn backing-vocals of aan het publiek. Het publiek dat zich overigens helemaal verguld mocht voelen door de goede interactie die de zanger met het Amsterdamse publiek had. Mika interacteerde erg veel met publiek, soms dermate veel dat het publiek in grote lijnen even veel zong als de artiest zelf.

Veel moeite hoeft de zanger niet te doen om het publiek mee te krijgen. Vanaf de eerste tot de laatste noot die hij zong is het publiek hysterisch en dolenthousiast. Het publiek was dan ook helemaal niet meer te houden toen zanger en vriend Paul de Leeuw ten tonele kwam. De Leeuw verraste het publiek onlangs met een optreden van Mika in zijn tv-show en natuurlijk kon Mika Paul de Leeuw niet vergeten bij het optreden in de Heineken Music Hall. De twee zongen samen ‘Stardust’, waarbij deels in het Nederlands werd gezongen. Na dat Paul het podium verliet werkte Mika met een vocaal erg sterke ‘Happy Ending’ naar het einde van de show toe. Met een toegift waarbij hij afsloot met de hit ‘Lollipop’ eindigde hij de avond definitief, waarna het publiek met een voldaan gevoel weer huiswaarts kon. Want hoe kritisch je ook kijkt naar de show en de performance van Mika, een dikke en strakke show was het zeker!

Bas Oeijen

Foto’s (c) Dexter Reijsmeijer