woensdag 30 september 2015

Race Horse Company - Super Sunday (Recensie)

Op vrijdag 25 september 2015 stond het circus in de binnenstad van het Brabantse Eindhoven. Een groep artiesten trekt naar het Parktheater waar zij die avond om 20:00 een circusvoorstelling mogen presenteren aan het Eindhovense publiek. Het gezelschap noemt zich Race Horse Company en bracht de voorstelling Super Sunday met zich mee. Een circusvoorstelling die aan het circusgenre een totaal nieuwe belevenis geeft…


Race-Horse-CompanyEen breed publiek haast zich rond de klok van acht uur naar de grote theaterzaal in het Parktheater in Eindhoven. Daar aangekomen treffen zij een bijzonder toneelbeeld aan, eentje die een verwend theaterbezoeker niet gewend is. Midden in het podium hangt een groot wit doek en rondom dat doek zien we diverse rekwisieten staan waaronder een grote trampoline. Het toneel is kaal, zo kaal dat er geen doeken rondom het speelveld hangen en alle bezoekers vanaf de zaal ‘achter de schermen’ kunnen kijken. Een bijzonder aanzicht waarbij geen enkel gevoel van circus in traditionele zin wordt aangewakkerd. Bij aanvang van de voorstelling worden de zes artiesten op bijzondere wijze aan ons geïntroduceerd. Petri Tuominen, Rauli Kosonen, Kalle Lehto, Odilon Pindat, Mikko Karhu en Mikko Rinnevuori komen, gehesen in paardenpakken, ten tonele. Als het grote witte doek even later naar beneden valt zien we de paarden terug op een grote ijzeren constructie die functioneert als draaimolen. Al snel wordt duidelijk dat de zes heren ons deze avond geen traditionele circuskunsten gaan voordragen. De mannen springen en klauteren rondom de constructie waarbij diverse salto’s en bijzondere sprongen worden gemaakt. Niet veel later zijn we getuige van een onwijs sterke breakdance act. Weer even later wordt een levensgrote ‘kop van jut’ het podium opgereden waarop we een teddybeer over het podium zien vliegen, dat allemaal in een kleine 10 tot 15 minuten tijd. Het publiek heeft geen tijd om te beseffen dat ze zijn beland in een soort van Jack-ass live met een bizar sausje humor.

Uiteraard is Race Horse Company niet helemaal te vergelijken met Jack-ass. Het is duidelijk dat de mannen daadwerkelijk bezig zijn met een circusvorm en zichzelf niet zomaar doelloos en nutteloos pijnigen. Toch doet de absurditeit en hilariteit soms wel denken aan de Amerikaanse filmreeks. Zonder veel weg te geven van de show kan gezegd worden dat bijzondere karakters nog veel bijzondere stunts uitvoeren. Stunts waarbij je op het puntje van je stoel zit van spanning en stunts waarbij je haast onder de stoel ligt van het lachen. Dat laatste komt vooral omdat de zes heren zonder decoratieve middelen toch een aantal stunts proberen te sauzen met een verhaallijn waarbij het improvisatievermogen van het publiek op de proef gesteld wordt. Hierdoor ligt het risico op de loer dat de ene bezoeker een hilarische avond beleeft, terwijl de ander een groot deel van de avond met vraagtekens zit waarom de rest van het publiek het uitbuldert van het lachen. Gelukkig is er voor de narcistische bezoeker genoeg om te zien. De mannen weten keer op keer te verbazen met hun performances en laten zien lichamelijk haast onuitputbaar te zijn.

Race Horse Company brengt met de voorstelling Super Sunday een bizarre theaterbeleving naar ons koude kikkerlandje. De voorstelling wordt gepresenteerd in het circusgenre, maar smaakt en proeft veel meer naar een hippe stuntshow. Door gebruik te maken van alledaagse rekwisieten weten zij keer op keer te verbazen met zowel hun performances als hun eigen creativiteit. Mede doordat de show met een sensationele act wordt afgesloten,is de 80 minuten durende voorstelling geen seconde te kort. Als je de tijd neemt voor de derde helft dan is zeker het nagenieten al een belevenis op zichzelf. Super Sunday is maar tijdelijk te zien in een beperkt aantal theaters in Nederland waardoor de exclusiviteit nóg meer groeit. Het Parktheater heeft daarmee niet alleen een exclusieve, maar zeker ook een topact in huis weten te halen. Een aanrader, voor jong en oud!

Bas Oeijen

Aantal sterren: