zaterdag 3 oktober 2015

Djemm - Bad Girls (Recensie)

Op vrijdag 2 oktober 2015 presenteerde de Waalwijkse musicalgroep Djemm haar dertiende theaterproductie in Theater de Leest. Het gezelschap brengt dit theaterseizoen de theaterklassieker 'Bad Girls' ten tonele, een musical die zich afspeelt in een penitentiaire vrouwen inrichting. In deze vrouwengevangenis kent iedere gedetineerde haar eigen verhaal, maar kennen zij ook elkaars verhaal?


Bij aanvang van de musical maken we kennis met de vrouwengevangenis waar de jonge Rachel Hicks in hechtenis wordt genomen. De jongedame zou in het bezit zijn geweest van drugs en heeft daarvoor een celstraf opgelegd gekregen van 18 maanden. Al snel maakt Rachel kennis met de rest van de gedetineerden. Het jonge en brave meisje valt zichtbaar uit de boot bij de doorgewinterde criminelen die al langer gedetineerd zitten: Levenslang voor moord, 7 jaar voor brandstichting in een kindertehuis, 4 jaar voor drugsmokkel en daarmee is alleen nog maar het topje van de ijsberg benoemd. En dat verblijft allemaal op een en dezelfde vrouwenafdeling waar Helen Stewart pas net gestart is als afdelingshoofd. De maatschappelijke idealen van Stewart liggen echter niet even goed bij de club cipiers onder leiding van Jim Fenner. Zij willen rust, reinheid en regelmaat en bovenal een strak regime waarbij afstraffen centraal staat. Dit zorgt dan ook voor de nodige spanningen bij de cipiers wat ook weer invloed heeft op de gedetineerden. De spanningen bereiken hun hoogtepunt als Rachel Hicks zelfmoord pleegt nadat zij is aangerand door cipier Jim Fenner. Een gigantische rel zet de afdeling op zijn kop waarbij vrienden veranderen in vijanden en vertrouwen wordt geschaad en weer wordt opgebouwd. Gaat de vrouwenafdeling hier ooit nog uitkomen, of nemen de rellen en ieders persoonlijke problematieken de overhand?

De musical Bad Girls kent vele los van elkaar staande verhaallijnen waar de theaterbezoeker in wordt meegezogen. Zo volgen we het liefdesverhaal tussen afdelingshoofd Stewart en gedetineerde Nikki Wale en zien we hoe de gedetineerden proberen om Jim Fenner door de mand te laten vallen. Uiteraard zorgt een grote club vrouwen op een klein stukje grond ook voor haar eigen problemen. Het ontstaan van kliekjes en verraad slaat de dag op de afdeling. Dit allen zorgt voor iets wat rommelige en lastig te volgen verhaallijn. Omdat de 22 koppige cast haast even frequent op het toneel staan is het extra lastig om de uitgezette verhaallijnen te volgen. Stuk voor stukken vertolken zij namelijk een volledige rol met ieder een eigen profiel en verhaal. Tijd voor gewenning en het maken van onderscheid is er niet waardoor we verwikkeld raken in een complexe verhaallijn die vooral voor jonge theaterbezoekers lastig te volgen zal zijn.

Complimenten mogen gemaakt worden aan de 21 koppige cast die vooral bestaat uit jeugdige spelers die onder regie staan van Aukje van der Wiel. Ook het live-orkest onder leiding van Ruud Verkoeijen maakt opnieuw het verschil bij deze volwassen en iets wat grauwe musical. De muzikale arrangementen klinken als een klok en dragen bij aan de volwassenheid van de totaalproductie.

Musicalvereniging Djemm weet met de musical Bad Girls een nette dertiende musical ten tonele te brengen. Djemm laat zien dat zij een volwassen musical kunnen dragen waarbij veel gevraagd wordt van de acteurs. Djemm groeit en dat is ook voel en zichtbaar met deze productie. Opnieuw laten zij zien dat ze musicals kunnen maken die voelen als een professionele productie met alsnog die fijne trekjes van een amateurgezelschap.

Bas Oeijen

Aantal Sterren:


Foto-overzicht:


Foto's (c): Bas Oeijen

Gerelateerd aan dit artikel:
Djemm - Proost (Recensie)
Djemm - Vet (Recensie)