zondag 11 oktober 2015

Rowwen Hèze (Poppodium 013, 09-10-2015)

Op vrijdag 9 oktober mocht Rowwen Hèze de net verbouwde poptempel 013 Tilburg inwijden. De Limburgse band afkomstig uit America wist de geur van nieuwbouw al snel te veranderen in de oude vertrouwde geur van bier. Een essentieel onderdeel van een avondje Rowwen Hèze, want: “Van drinken krijg je dorst” aldus leadzanger Jack Poels.Een dikke 2000 bezoekers meldden zich om 20:00 bij het net verbouwde poppodium 013 in Tilburg. Nog altijd wordt er met met man en macht gewerkt aan de popzaal en de naastgelegen parkeergarage. In de hal treft men hier en daar nog een restje verf of kit op de vloeren en er hangt nog een typische bouwsfeer in en rond het pand van 013. Toch is de grote zaal al opgeleverd waar Rowwen Hèze de toko mocht inwijden. Een feestje dus voor het personeel van 013 die de week voorafgaand van het concert de handen uit de mouwen heeft moeten steken om de zaal ‘draaiklaar’ te maken. En met succes.

Tijdens het concert van Rowwen Hèze bleek hoe gunstig de verbouwing eigenlijk is voor de bezoeker van 013. De zaalcapaciteit is van 2000 man naar 3000 man gegaan waarbij de vlakke dansvloer haast verdubbeld is. Ook het balkon heeft een uitbreiding gehad en de zaal is voor het publiek makkelijker te bereiken omdat er meerdere ingangen zijn gemaakt. Voorheen kende de zaal alleen aan de rechter en achterzijde ingangen, sinds de verbouwing zijn er echter ook aan de linkerzijde ingangen bijgekomen. Ondanks dat de verbouwingen nog niet afgerond zijn programmeert poppodium 013 de komende maanden al wel acts in de grote zaal. De grote zaal die inmiddels door Rowwen Hèze op gepaste wijze is ingewijd.

Niet alleen 013 Tilburg had iets te vieren, ook de band zelf viert dit jaar een feestje. De in 1985 opgerichte band viert dit jaar haar 30-jarige jubileum. Met de tournee genaamd ‘Ballads & Beer’ wordt dit op gepaste wijze gevierd door de band en het publiek. Ondanks het feit dat Rowwen Hèze bekend staat als een dialectband wisten zij in het Brabantse Tilburg de toko volledig op zijn kop te zetten. Veel tijd had Rowwen Hèze daar niet voor nodig want al snel werd er uit volle borst meegezongen en gedanst door het enthousiaste publiek. Leadzanger Jack Poels sprak met trots uit naar zijn al redelijk aangeschoten publiek dat het voordeel van een grote zaal is dat er meer bier in gaat. Want dat is dan ook wel een beetje het belangrijkste ingrediënt van een avondje Rowwen Hèze: bier, veel bier.

Het resultaat van een Limburgse volksband waarbij het publiek om negen uur al straalbezopen is intrigerend te noemen. Het scheidt het publiek dan ook al snel in twee groepen, de fans en de outsiders. Iets wat je ziet bij haast elk popconcert, echter is voor de outsiders bij Rowwen Hèze extra lastig om een fantastische avond te beleven gezien de ander 90% van de zaal al lallend voor een tientje bier in je nek gooit wanneer jij nog aan het acclimatiseren bent. De band geeft al vanaf de eerste minuut gas geeft en het publiek geeft dus ook vanaf de eerste minuut alles wat ze in zich hebben. Voor de liefhebbers is dit het grootste voordeel van de ‘Ballads & Beer tournee’, alle hitjes komen in razendsnel tempo voorbij waarbij Rowwen Hèze heerlijk werkt naar een denderende climax van de avond. Bij de feesthit’s  ‘Bestel Mar’ en ‘Limburg’ vliegen er liters bier door de zaal en geniet iedereen (zelfs de outsiders) even van een euforisch hoogtepunt.

Bas Oeijen
Foto (c): Bas Oeijen