maandag 19 oktober 2015

SPOT! - The Wiz (Recensie)

De Goirlese theatergroep SPOT! bracht afgelopen weekend de musical 'The Wiz' naar het Jan van Besouwhuis in Goirle. Het grote publiek kent de musical onder andere van de professionele variant, die in 2006 ruim een jaar in het Beatrix Theater in Utrecht heeft gestaan. Theatergroep SPOT! bewijst echter dat de musical de professionele poespas helemaal niet nodig heeft en weet het verhaal met beperkte middelen op magnifieke wijze tot leven te brengen.


The Wiz vertelt het verhaal van Dorothy (Laura van Heijst) die de weg kwijtraakt en dan belandt in het wonderbaarlijke land van Oz. In deze bizarre wereld vol met wonderlijke wezens gaat Dorothy op zoek naar de weg terug naar haar woonplaats Kansas. Al snel blijkt dat er eigenlijk geen gemakkelijke weg uit Oz is, daarom besluit Dorothy op zoek te gaan naar de tovenaar van Oz, genaamd The Wiz (Flor Theeuwes). De machtige man zou volgens de inwoners van het land van Oz Dorothy kunnen helpen haar thuiswens te verwezenlijken. De wonderlijke tovenaar is echter niet binnen handbereik, daarvoor moet Dorothy de zogeheten 'gele stenen weg' volgen. Tijdens haar reis loopt Dorothy nieuwe vrienden en vijanden tegen het lijf. Zo ontmoet Dorothy een vogelverschrikker (Roy van Gils) die op zoek is naar een brein, een blikken man (Mark van Amelsfoort) die graag een hart wil en een laffe leeuw (Berry van de Wiel) die graag wat meer moed zou willen hebben. Samen bundelen ze hun krachten en met hun dromen in het achterhoofd vervolgen ze, niet zonder gevaar, het pad wat uiteindelijk leidt naar The Wiz. Weten de vier veilig bij de almachtige tovenaar aan te komen en worden hun dromen verwezenlijkt?

Theatergroep SPOT! heeft met de musical The Wiz een heerlijke feel-goodmusical gekozen waarbij zij veel invulling hebben gegeven aan de creatieve ruimte die het verhaal van zichzelf al kent. Het creatief team heeft hier prima op geanticipeerd, waardoor de musical soms theatraal reikt naar het toppunt van absurditeit. Regisseuse Elize Jorritsma en Choreograaf Dagmar Wesselius anticiperen samen met de enthousiaste cast prima op de vrijheid, om gebruik te maken van de wazige, vreemde en bizarre scènes, die uiteindelijk de rode draad vormen in het moralistische verhaal van de musical. Dat wat tevens zeer goed tot uiting komt in de slotscènes van de musical, waardoor zelfs de jonge bezoekers grip krijgen en houden op het soms wat langdradige plot.

De moraal achter de musical The Wiz: geloven in je eigen kunnen en krachten. Theatergroep SPOT! geeft hier zelf het goede voorbeeld door deze musical met beperkte middelen toch op authentieke wijze ijzersterk op de planken te zetten. Het acteerniveau van de cast is hoog en zangcoach Annemarie Paulusse slaagt er in om de cast zangtechnisch de gehele avond op hoog niveau te laten presteren. Uiteindelijk resulteert dit in een amusante musical waar alle musicaldisciplines goed tot zijn recht komen. Maar bovenal is het genieten, genieten van de musical an sich maar bovenal genieten van de onwijs enthousiaste cast die vol dankbaarheid en met plezier een geweldige avond verzorgt voor het gewillige theaterpubliek.

De musical The Wiz is nog op vrijdag 23 oktober, zaterdag 24 oktober en zondag 25 oktober te zien in het Jan van Besouwhuis te Goirle.


Bas Oeijen

Aantal sterren:Foto-overzicht:
Foto (c): Bas Oeijen