woensdag 11 november 2015

Baantjer LIVE -2 (Recensie)

Theater de Leest in Waalwijk stond afgelopen week volledig op zijn kop, het publiek was getuige van een complexe moordzaak tijdens het 35 jarig jubileum van rechercheur Jurre de Cock. Het feestelijke decor van het jubileum veranderde in een plaats delict en de Cock zelf pakte de zaak met beiden handen aan en zocht samen met het publiek naar antwoorden.

Twee jaar na ‘Baantjer – En de moord in het theater’ brengt producent Van Lambaart Entertainment de tweede editie van Baantjer LIVE naar het theater. Dit keer worden we meegenomen naar de feestelijke huldiging van Jurre de Cock (Peter Tuinman) in het lokale theater. Maar voordat het programma kan beginnen valt agent Vledder (Beau Schneider) neer op het toneel. Het water blijkt vergiftigd te zijn en terwijl Vledder in de coulissen vecht voor zijn leven doen zijn collega’s er alles aan om de dader van de aanslag te vinden. Verdenkingen en mogelijke motieven van daders vliegen over en weer en de zaak wordt alleen maar complexer als politieacademiestudent Ismaël (Roben Mitchell van den Dungen) bebloed zijn laatste adem uitblaast op het toneel. Hebben zijn medestudenten Rianne (Wianda Bongen) en Mats (Hayo de Kruijf) er misschien iets mee te maken? Of heeft academiedocent en tevens organisator Yvonne (Gaby Milder) een bijdrage geleverd aan deze koelbloedige moord? En wat heeft het publiek allemaal gezien? Want misschien heeft wethouder Sjaak (Hylke van Sprundel) wel iets met de zaak te maken. Kortom: Een complexe situatie waarbij commissaris Buitendam (Peter Römer) samen met de Cock op zoek gaat naar antwoorden op al deze vragen.

Het concept van Baantjer blijkt ook met deze tweede voorstelling opnieuw goed aan te slaan bij het theaterpubliek. De Waalwijkse schouwburg zit gevuld met gretige bezoekers die alleen op zoek zijn naar een beetje Baantjer nostalgie. Peter Tuinman weet deze behoefte met klasse te bevredigen, zijn vertolking van Jurre de Cock staat als een huis. Ook zijn collega’s op het toneel weten het toch iets wat milde script op boeiende wijzen ten tonele te brengen. Deze twee editie van Baantjer borduurt dan ook voor een groot deel voort op zijn voorganger. Doormiddel van flashbacks wordt het publiek meegenomen op zoek naar vragen en antwoorden die gekoppeld kunnen worden aan de gebeurtenissen in het theater. Het script van deze tweede editie is net als de eerste editie geschreven door Peter Römer, die opnieuw heeft getracht een spannende detective naar het theater te brengen. Helaas pakt deze tweede editie minder glansrijk uit dan de eerste in de serie, omdat nu een indrukwekkende climax van de avond uitblijft. De rol van het publiek lijkt beperkter te zijn dan voorheen en het interacteren met het stugge publiek in Waalwijk lijkt de cast niet gemakkelijk af te gaan. Dit zorgt er soms voor dat zowel cast als publiek zoekende zijn naar een vorm van communicatie die niet lekker tot stand komt.

Uniek aan Baantjer LIVE-2 is het entertainment tijdens de pauze , dit zagen we ook al terug in de eerste editie van Baantjer. Het publiek wordt dan ook tijdens het nuttigen van het pauzedrankje ondervraagd en er wordt onderzoek gedaan naar vingerafdrukken en speeksel. Ook worden de rokers onder het publiek begeleid door politieagenten. Deze bijzondere pauzebeleving weet het publiek vast te houden in het verhaal waardoor zij betrokken en op scherp aanschuiven bij de tweede helft van de voorstelling.

We kunnen concluderen dat Baantjer nog altijd leeft in de harten van het Nederlandse theaterpubliek. Baantjer LIVE-2 weet hier op integere wijze gebruik van te maken en dat resulteert in een bijzondere voorstelling waarbij de totaalbeleving hoog in het vaandel lijkt te staan. Baantjer LIVE-2 staat dan ook garant voor een bijzonder avondje theater waarbij het unieke nog altijd smaakt naar meer.

Bas Oeijen