zaterdag 31 oktober 2015

Eric van Sauers - Ontroert (Recensie)

Cabaretier Eric van Sauers is terug van weggeweest, na vele jaren van stilte heeft hij de draad als cabaretier weer opgepakt. In zijn zevende soloprogramma genaamd ‘Ontroert’ neemt hij het publiek mee naar zijn eigen privéleven. Dat Sauers vier jaar niet in het programmaboekje heeft gestaan, wil namelijk niet zeggen dat hij niets meer heeft meegemaakt!Eric van Sauers trok in 1998 met zijn eerste soloprogramma genaamd ‘Eric van Sauers is Eric van Sauers’ naar de Nederlandse theaters. Dit deed hij nadat hij in 1997 het Camerettenfestival won, daarvoor maakte Sauers onderdeel uit van het cabaretgezelschap Comedytrain. Zes avondvullende soloprogramma’s mochten volgen tot dat hij in 2010 besloot te stoppen, tot teleurstelling van het Nederlandse comedypubliek verdween hij ruim vier jaar van de radar. Eind 2014 besloot Sauers echter de draad weer op te pakken, waarna hij het programma ‘Ontroert’ naar de Nederlandse theaters bracht.

Sauers sloeg met de titel van zijn eerste soloprogramma de spijker op zijn kop. Eric van Sauers is Eric van Sauers, niet meer, niet minder. Dat blijkt ook uit de authentieke wijze waarop hij het publiek mee krijgt in zijn meeslepende verhalen. Bij aanvang van de voorstelling zoekt de cabaretier meteen contact met zijn publiek, hij vertelt over hoe hij de draad als cabaretier moest oppakken en hoe zijn impressariaat verwachtte dat hij weer onder aan de ladder moest beginnen. Sauers vertelt over hoe hij zich moest conformeren op de sociale media en hoe zijn impressariaat hem adviseerde om te gaan twitteren. Alles gebeurt immers tegenwoordig op de sociale media, de vijftiger pakt daar happig op door en verklaart het allemaal niet zo goed te snappen. Wie immers geen profielen heeft op het sociale wereldwijde blijkt toch een hoop te missen, aldus Sauers. Eigenlijk mist Sauers en hele hoop, niet alleen online, maar ook in zijn dagelijkse leven ervaart hij dat hij oud wordt. Hij introduceert zijn midlifecrisis dan ook met de term ‘stopmoment’, het moment dat je niet meer mee kan komen in de dagelijkse gang van zaken. Sauers heeft de angst dat zijn stopmoment hem op de hielen zit en vertelt hoe hij toch, soms tevergeefs, mee probeert te komen in het digitale tijdperk. Een hilarische serie van alledaagse moderne ontwikkelingen laat hij hierbij de revue passeren. Een feest der herkenning voor de theaterbezoeker op leeftijd, terwijl de jeugdige bezoekers zichtbaar genieten van het feit hoe dat oude mannetje aanrommelt in het voor hen o zo normale digitale tijdperk.

Eric van Sauers laat zichzelf in deze zevende voorstelling ook van een kwetsbare kant zien. Hij vertelt over hoe hij het ervaart om ouder te worden. Hoe hij in de kroeg veranderde van flirtende jonge gast naar een vies oud mannetje. Maar ook hoe hij steeds meer waarde hecht aan zijn eigen fijne en vertrouwde wereldje waar hij het liefste heeft dat iedereen daar van af blijft. Buiten het feit dat Sauers een gevoelige saus over het geheel heeft gegoten, blijft hij ook nog altijd excelleren in het meesleuren van zijn publiek langs laagdrempelige verhalen. Zo vertelt hij over zijn vakantie naar Amerika en piekt hij met zijn betoog over hoe ellendig supermarkten wel niet zijn.

Met het soloprogramma Ontroert brengt Sauers een divers avondje cabaret naar de Nederlandse Theaters. Sauers vertelt krachtig en vindt een prima balans tussen beladen en onbeladen thema’s, dit maakt hem scherp en meeslepend, terwijl hij anderzijds ook een botte en onsubtiele kant van zichzelf laat zien. Juist dankzij deze afwisseling weet hij te zorgen dat het publiek aan het begin van de avond hapt naar het aas aan zijn hengel en daarna niet meer loslaat tot dat het slotapplaus valt.

Bas Oeijen

Aantal Sterren:


Foto (c): Eric van Sauers.nl