maandag 2 november 2015

Javier Guzman - Sinterklaasconference 2015 (Recensie)

Jaarlijks duiken vele cabaretiers de theaters in waar zij terugblikken op het voorafgaande jaar in een oudejaarsconference. Cabaretier Javier Guzman besloot in 2002 zijn collega’s voor te zijn en presenteerde destijds een sinterklaasconference. Het publiek was happig, waarop Guzman in de daaropvolgende jaren meerdere Sinterklaasconferences schreef. Guzman brengt ook dit jaar weer zijn concept tot leven en tourt de komende twee maanden langs een beperkt aantal theaters met zijn Sinterklaasconference 2015: Lief en laf.

De komende maanden staan er vele oudejaarsconferences in de programmaboekjes van de Nederlandse theaters, bezoek je al deze voorstellingen dan is de kans groot dat je avond na avond dezelfde onderwerpen voorbij hoort komen. Cabaretier Guzman probeert sinds 2002 de oudejaarsconference voor te zijn met zijn eigen concept: De sinterklaasconference. Op de naam na verschillen de concepten niet heel erg van elkaar, ook Guzman kijkt in zijn sinterklaasconferences terug naar het afgelopen jaar. Toch onderscheidt Guzman zich met zijn vele collega’s door de nuchtere en eigenzinnige wijze waarop hij zijn sinterklaasconference overbrengt op het publiek.

Guzman is momenteel nog volop aan het try-outen met zijn sinterklaasconference. Veel heeft het publiek in Theaters Tilburg daarvan niet hoeven merken: hoewel Guzman soms achter zijn Ipad dook om zijn verhaal op te pakken, wist hij iets meer dan een uur het publiek op hoog tempo te vermaken. Een uur? Ja, Guzman deelde het podium in Tilburg namelijk met een voorprogramma. Cabaretier Chris van der Ende kreeg de eer om het Tilburgse publiek een kleine 20 minuten op te warmen. Een aangename verassing, Chris verblijdt het publiek met een flinke dosis zelfspot en lichte humor waardoor een ontspannen en vrije sfeer ontstond in de Tilburgse schouwburg.

Dit resulteerde echter wel in het feit dat de daadwerkelijke sinterklaasconference van Guzman maar een dik uur mocht duren. Toch wist Guzman in dat dikke uur een overweldigende indruk achter te laten op het publiek. Volgens het analyserende oordeel van de cabaretier zijn we in Nederland lief en laf geworden. “Alles staat in de fik, en waar zijn wij mee bezig?” vormt een beetje de vraag van de avond. Javier denderde daarop langs een flinke berg voorpaginanieuws waarbij geen enkele headliner van afgelopen jaar leek te ontbreken: de kraan in Alphen aan de Rijn, het neergestorte vliegtuig van Germanwings, het faillissement van Circus Renz, SAIL 2015 en de inmiddels wereldberoemde tandarts die een leeuw doodschoot passeerden in hoog tempo de revue. Met de nodige botte en onsubtiele analyses kreeg het publiek ruimte om even ordinair te lachen om het nieuws waar we ons allen dagelijks mee bezig hebben gehouden. Guzman presenteert makkelijke antwoorden op moeilijke vragen en schiet daarbij soms op een prettig zijspoor waar zijn authentieke vorm van vertellen even de vrije loop krijgt.

We zien Guzman dan ook vooral excelleren als hij dicht bij zichzelf en zijn eigen denkwijze en vorm van analyseren blijft. Guzman schiet hierbij regelmatig onder de gordel wat resulteert in pijnlijke waarheden. Heftige gebeurtenissen waar men normaal geen grappen over durft maken pakt Guzman met beiden handen aan. En met succes, want juist dat wat ver onder de gordel reikt slaat het beste aan het bij het publiek. Javier Guzman bewijst hiermee zelf niet te lief of te laf zijn om een messcherpe oudejaarsconference weg te zetten waarbij hij een spiegel voor onze maatschappij neerzet.

Bas Oeijen

Foto (c): www.javierguzman.nl