woensdag 18 november 2015

Musicals in Concert (Ziggo Dome, 13-11-2015)

Op vrijdag 13 november en zaterdag 14 november beleefden tientallen duizenden mensen de tweede editie van Musicals in Concert. Het grootst opgezette concert kende in 2014 voor het eerst haar succes met drie concerten. In 2015 bracht Stage Entertainment opnieuw het grootste en gezelligste musicalfeest naar de Ziggo Dome in Amsterdam.Rond de klok van 20:00 was het dan eindelijk zo ver, helemaal vooraan in de Ziggo Dome staan de diehard fans zenuwachtig om de minuut op hun horloge te kijken. Ze dragen t-shirtjes, petjes en sjaaltjes van hun favoriete musical en met ruim 17.000 man in hun rug posten ze op Social Media dat het dan eindelijk gaat beginnen: Musicals in Concert 2015! In deze tweede editie van dit musicalspektakel worden we meegenomen naar Broadway; in een daar bij passend decor brengt de crème de la crème van de Nederlandse musicalwereld een twee en een halfuur durend programma waarbij tientallen musicals de revue passeren.

Het ijzersterke concept van Musical in Concert waarbij blijkt dan ook opnieuw vanaf de eerste minuut weer aan te slaan bij het gewillige publiek. Er hangt een gemoedelijke sfeer en het brede publiek staat op standje genieten. En terecht, want met namen als Simone Kleinsma, Pia Douwes, Stanley Burleson, Anouk Maas, Mariska van Kolck, William Spaaij, René van Kooten, Freek Bartels, Berget Lewis en Boyband B-Brave weet Musicals in Concert een puike line-up te verzorgen. Toch blijven er artiesten die er uit blijven springen en net zoals in de voorgaande editie was opnieuw Willemijn Verkaik een van deze artiesten. Zij bracht onder andere de Nederlandse variant op ‘Defying Gravity’ uit de musical ‘Wicked’ waarna zij een overweldigend applaus mocht ontvangen van het musicalpubliek. Ook Simone Kleinsma doet haar naam eer aan en schittert met liedjes uit musicals zoals ‘Chicago’ en ‘Sunset Boulevard”.

Ook de tweede editie van Musicals in Concert mag weer als succesverhaal in de boeken gaan. Het concept is ijzersterk en de kaarten vlogen als warme broodjes over de toonbank, toch kent een meezingspektakel altijd het risico dat men niets nieuws brengt. Gelukkig bewijst producent Maurice Wijnen dit voor te zijn. De 2015 editie is maar mondjesmaat te vergelijken met die uit 2014, de creaties hebben zichtbaar geanticipeerd op de nieuwe lading musicals die momenteel in de Nederlandse Theaters spelen en gaan spelen. Zo waren de recente musicals zoals ‘Grease’, ‘The Bodyguard’ en het naderende ‘Beauty and the Beast’ ook vertegenwoordigt tijdens Musicals in Concert.

Toch voelde deze tweede editie iets tammer dan zijn voorganger waardoor het belevingsgehalte niet tot een “wow!” kwam. Vooral de finale is niet te vergelijken met die van afgelopen jaar waarbij het publiek een energieboost voorgeschoteld kreeg met een danceversie van ‘O what a night’ uit de musical ‘Jersey Boys’. Toch zal Musicals in Concert je charmeren, het is een groot feest der herkenning waar in gezellige sferen meegezongen kan worden met musical hitjes van toen en nu gebracht door de grootste musicalsterren van nu.

Bas Oeijen
Foto's (c): Bas Oeijen

Foto overzicht: