vrijdag 4 december 2015

Racoon (Poppodium 013, 25-11-2015)

Zaterdag 28 november 2015 staat de Nederlandse band Racoon in een uitverkocht Ziggo Dome te Amsterdam. Alvorens deze grootse show in trekken de heren eerst langs diverse popzalen in Nederland waaronder Poppodium 013 in Tilburg. Waar zij in de grote zaal op woensdag 25 november 2015 een kwalitatief concert verzorgden.Een kleine 18 jaar geleden ontstond de band Racoon nadat leadzanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige elkaar vonden. Zij speelden lang samen in de hardcore band Vict’em. Kort daarna voegden drummer Paul Bukkens en basgitarist Stefan de Kroon zichzelf bij de band waarop zij gezamenlijk de demo genaamd ‘It’s An Ice Cream Day’ opnamen. Het nummer werd goed ontvangen door het publiek waarop de band in 1999 mocht optreden op Festival Noorderslag. Al snel belandde de mannen in een stroomversnelling en brachten zij album na album op de markt. Boven de spreekwoordelijke open haard hebben de heren inmiddels een mooie collectie aan muziekprijzen verzameld. Zo wonnen zij onder andere twaalf 3FM Awards, 3 Edisons en de popprijs in 2013.

Drie dagen voor het concert in de Ziggo Dome in Amsterdam trokken de heren naar het Tilburgse 013. Waar zij mochten spelen in de vernieuwde grote zaal die tot het randje toe gevuld was met liefhebbende fans. Samen met een blazerssectie en een strijkorkest namen ze het publiek mee langs hun memorabele repertoire. Opvallend is dat de heren zichtbaar investeerden in het publiek. Regelmatig werd er geïnteracteerd met het publiek en de algehele sfeer voelde lekker huislijk aan. Mede dankzij deze huislijke sfeer werd er op intieme wijze in een grootse setting een concert gepresenteerd dat aan alle wensen van de gemiddelde concertganger voldoet. Er was sfeer, er was goede muziek, het geluid klonk subliem, en een dynamisch lichtplan zorgde voor de showfactor indien deze nodig was.

Het enthousiaste publiek was gedurende de hele avond niet stil te krijgen. Uit volle borst werden de hitjes zoals ‘No Mercy’, ‘Oceaan’ en ‘Love You More’ meezongen. Toch wist leadzanger Bart het publiek halverwege de avond stil te krijgen alvorens het brengen van het nummer ‘Don’t Give Up The Fight’ dat zij speciaal schreven voor Stichting Jayden. Een stichting die onderzoek doet naar Neuroblastoomkinderkanker waarvoor de band zich al jaren inzet als ambassadeur. Een mooi verhaal met als gevolg een mooi liedje waarmee zij een poging doen om geld op te halen voor deze bijzondere stichting die opgezet is door twee ouders die hun zoontje zijn verloren.

Een groots concert in intieme sfeer wil niet zeggen dat we de avond in poppodium 013 kunnen vergelijken met een huiskamerconcert. De mannen bewezen namelijk, ondanks de huislijke sfeer, dat zij nog altijd een ware hitmachine zijn. Op geheel ontspannen wijze passeren in hoog tempo de hitjes de revue. Spijtig is dat er maar gering gebruikt wordt gemaakt van de blazers en strijkers die gedurende de avond vooral een ondersteunende rol kennen. Ook de instrumentale solo’s of intro’s zijn op één hand te tellen waardoor de avond niet heel exclusief aanvoelt en veel herkenning oproept vanuit vorige concerten en/of optredens op festivals afgelopen seizoen.

Al dan niet bewijst Racoon dat zij het nog altijd in hun mars hebben om een avondvullend concert te verzorgen op hoog niveau. Zodra de heren het afsluitende ‘Liverpool Rain’ inzetten voelt het alsof we niet eens halverwege de avond zijn. En dat is dan weer wel een exclusief gevoel wat we graag koesteren!

Na het uitverkochte concert in de Ziggo Dome op 28 november 2015 start de band in februari met een theater- en clubtournee door het land.

Bas Oeijen
Foto (c): Bas Oeijen