dinsdag 19 januari 2016

Cabarestafette I (Recensie)


Drie met zorg geselecteerde cabaretiers, een presentator en een DJ maken het totaalconcept van de succesformule genaamd ‘Cabarestafette’ compleet. De formule is al jaren het podium voor aanstormend comedytalent. Cabarestafette is dan ook een landelijke theatertour waarbij per show de line-up varieert.

Op 14 januari 2016 presenteerde Nina de la Croix de eerste editie in Tilburg, waar de voorstelling op 20 maart 2016 opnieuw neerstrijkt met een tweede editie. Cabarestafette, een bekende schakel in theaterland op het gebied van cabaret. Al vele grote namen zijn voortgekomen uit deze productie, zoals bijvoorbeeld: Jochem Myjer, Theo Maassen en Sara Kroos. Het idee achter deze productie is dat beginnende cabaretiers een kans krijgen om ontdekt te worden en zo zichzelf te ontpoppen als volwaardig cabaretier. Het publiek krijgt op een avond drie verschillende en voor hen waarschijnlijk onbekende cabaretiers te zien die allen een deel spelen uit hun toekomstige avondvullende voorstelling. Geen avond is hetzelfde en dat zorgt voor een unieke theaterformule die al jaren succesvol meegaat. Ook in Tilburg werd het publiek verrast door de drie energieke cabaretiers die maar al te graag hun strepen willen verdienen en timmeren aan een weg naar de top.

Thijs van de Meeberg
De Eindhovense Thijs van de Meeberg mocht de spits afbijten in Tilburg, de cabaretier won in 2015 zowel de jury als de publieksprijs van het Leids Cabaret festival. De jury bestempelende hem als ‘ras-cabaretier’ en inmiddels staat hij met regelmaat door heel Nederland in het theater. De authentieke wijze waarop van de Meerbeg zichzelf presenteert zal niet bij eenieder lekker vallen. Ondanks dat zijn act gedurende zijn optreden in Tilburg qua structuur en opbouw prima in elkaar zat, wist hij het toch niet helemaal lekker te brengen. Thijs vertelde over zijn falende vakantietrip naar Madrid waar hij Picasso’s Guernica wilde gaan bezichtigingen. De reis kent vooral een negatieve lading en vormt dan ook de rode draad door het half uur durende optreden in Tilburg. De drukke, actieve en soms ronduit grove wijze waarop van de Meeberg zich profileert kent twee gezichten. De eerste paar minuten van zijn performance blijft het vermakelijk totdat hij qua gedragingen te vaak in herhaling valt en het begint te irriteren. De ‘trucjes’ die hij uithaalt slaan na verloop van tijd de plank mis waardoor zijn verhaal kracht verliest en zijn verhaal tenenkrommend tot zijn einde komt.

Kim van Zeben
Kim van Zeben is geen onbekende in de theaterindustrie, onlangs stond ze nog in de familiemusical ‘Minoes’ van Bos Theaterproducties. Voor deze rol werd zij genomineerd voor een musicalaward in de categorie ‘beste vrouwelijke bijrol’. In maart 2016 gaat haar tweede cabaretprogramma ‘De tweede van Zeben’ in première, waar zij in Tilburg een smakelijk voorproefje van voorschotelde. Haar rijkelijke theaterachtergrond heeft duidelijk haar vruchten afgeworpen. Haar openingsact waarbij zij een vlieg en zijn gedachte imiteert was meer dan vermakelijk, waarop zij het publiek meenam langs haar eigen bijzondere wereld van cabaret. Een wereld waar zij afwijkt van het reguliere cabaretgenre en reikt naar het meest prettige toppunt van idioterie. Van Zeben is krachtig, origineel en bovenal steengoed in haar spel en presentatie.

Nabil Anouled Ayad
De Waalwijkse Nabil Anouled Ayad tourt dit theaterseizoen met zijn avondvullende voorstelling ‘Tijdmachine’ langs de Nederlandse theaters. Gedurende zijn optreden in Tilburg bewees Nabil van alle markten thuis te zijn. Ooit was hij Nederlands Kampioen Beatboxen maar inmiddels bespeelt Nabil ook de piano en weet hij het publiek gecontroleerd mee te zuigen in zijn intrigerende verhalen. Met als rode draad een oude doos vol herinneringen van vroeger neemt Anouled Ayad ons mee langs zijn jeugd waar hij de strijd aanging met zijn ouders en docenten om zichzelf te mogen profileren als artiest. De tijd waar hij zijn eerste vriendinnetje leerde kennen en waar hij speelde met eigentijds speelgoed. Een reis terug in de tijd waarbij we Anouled Ayad zien excelleren achter de piano. Met zijn ode aan de muziek van toen (en een uithaal naar de muziek van nu) bewijst hij een eigen identiteit te hebben die ook nog eens goed viel bij het Tilburgse publiek. Dit maakt dat het optreden van Nabil Anouled Ayad smaakt naar meer, veel meer.

Cabarestafette is en blijft een sterke formule die niet meer uit de theaters weg te denken valt. Dat blijkt ook wel weer uit deze bijzondere editie van deze theaterproductie. Cabarestaffete tourt momenteel door heel Nederland in diverse samenstellingen van presentators en cabaretiers. Ondanks dat het altijd afhankelijk is en blijft van wie er op het toneel staat, is dit wel een ideale kans om nieuw talent op te duikelen in onze grote theaterindustrie anno 2016!

Bas Oeijen