zondag 3 januari 2016

Top 2000 Live - Revolution (Recensie)

Jaarlijks presenteert de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) op Radio 2 de Nederlandse Top 2000 hitlijst. De hitlijst wordt jaarlijks uitgezonden tussen eerste kerstdag en oudjaarsdag. Na 12 succesvolle edities is de Top 2000 meer dan een jaarlijks radioprogramma, het is een begrip geworden in de Nederlandse muziekindustrie. De Top 2000 Live band brengt met de avondvullende theatervoorstelling genaamd ‘Revolution’ een eerbetoon aan de jaarlijkse hitlijst, en hoe!


Terwijl de Top 2000 nog live te horen is op de radio trokken de echte liefhebbers op 28 december 2015 naar Theaters Tilburg waar het gezelschap in een twee uur durende theatershow de crème de la crème bracht uit de Top 2000. De drie leadzangers, Erica Greenfield, William Kersten en Hugh Kensa brachten samen met een achtkoppige band een levendig en enthousiasmerend repertoire ten gehore, wat resulteerde in een zeer ontspannen avondje muziektheater. Bij aanvang van de voorstelling werd het publiek dan ook verzocht om alle theaterregels te doorbreken, gedurende de hele voorstelling mocht er gedanst, gesprongen, gefilmd en gefeest worden. Een gewaagde uitspraak naar het toch veelal passieve theaterpubliek, men bezoekt het theater meestal niet om uit de theaterstoel te komen. Niets bleek echter minder waar, al vrij snel stond een groot deel van de zaal op de achterste benen en werd er her en der zelfs een dansje gewaagd.

Terwijl de avond voorbij streek, werden de dansjes steeds gewaagder en was uiteindelijk het zittende publiek duidelijk in de minderheid. Uit volle borst werd er meegezongen met Top 2000 klassiekers zoals ‘You Can Leave Your Hat On’ van Joe Cocker en ‘Nothing Compares 2U’ van Sinéad O Connor. De voorstelling kent een prettige doorloop waarbij Erica, William en Hugh Kensa zowel afzonderlijk van elkaar als samen op het toneel staan. Beiden beleven enkele eervolle solo momenten, waarbij de uitvoering van ‘Formidable’ van Hugh Kensa het publiek zichtbaar raakt.

Toch blijven concepten als deze altijd een gewaagde zet: bij het uitkleden van de voorstelling blijft immers alleen nog de kern van een coverband over. Toch weten de 11 muzikanten het fenomeen coverband naar een nieuw niveau te tillen. Hierbij kan met lof gesproken worden over de authenticiteit in de muzikale arrangementen en hun gedragingen op het toneel. Allen kennen zij een eigen en prominent aanwezige persoonlijkheid en barsten ze van de positieve energie, die op zijn beurt weer invloed heeft op de zaal. Er worden muzikale grenzen opgezocht waarin het publiek de hele avond een hoofdrol speelt.

De Top 2000 Live band brengt met de theatershow ‘Revolution’ ook een revolutionaire theatervoorstelling. Door het doorbreken van het welbekende patroon in het theater brengen zij een energieke en krachtige muziekvoorstelling, die als een sneltrein door de Top 2000 dendert. De Top 2000 band is meer dan een coverband: een coverband met ballen die het kleine laagje stof van de Top 2000 afblaast en met glans overlakt!

Bas Oeijen

Foto-overzicht:

   
Foto's (c): Bas Oeijen