zaterdag 13 februari 2016

Van der Laan & Woe - Alles Eromheen (Recensie)


Cabaret duo Van der Laan en Woe kennen we vooral van hun bijdrages aan diverse televisieprogramma’s zoals ‘De Kwis’ en ‘Rambam’. Wie het duo van het theater kent weet dat zij zeer kwalitatieve theaterprogramma’s brengen waarmee zij ondertussen tot de top van het cabaretgenre horen. Ja, dat is een gewaagde, maar terechte uitspraak...


Geniaal, meer dan geniaal, is dan ook hun zevende avondvullende cabaretprogramma genaamd ‘Alles Eromheen’ waarmee de heren dit seizoen langs de theaters trekken. De voorstelling die bij aanvang begint met een leeg toneel en wat sober blauw licht dendert als een trein langs alle stations die een kwalitatieve cabaretvoorstelling kent. Als bezoeker van Alles Eromheen ben je een passagier op deze hogesnelheidslijn, die vooral draait om hoe de mens alledaagse randzaken niet van de hoofdzaken weet te scheiden. De normaliteit van de mens verstoort zich steeds meer tot het absurde en eigenlijk kunnen we niets meer ‘gewoon’ doen. Niels van der Laan en Jeroen Woe nemen het publiek op daadkrachtige, maar bovenal fascinerende wijze mee op reis, wij citeren de heren “Van het een komt het ander, en voor je het weet is het een puinbak”.

Geen reis begint zonder koffie, en zo ook niet de reis die het publiek met van der Laan en Woe aflegt, een grote koffiezetautomaat wordt op het toneel gerold waarmee een ingenieuze rode draad wordt uitgezet. Inmiddels heeft het publiek al kennisgemaakt met het lijflied van de reis, wat het duo op ludieke wijze live herschrijft. De combinatie van spel en mimiek is een streling voor oog en oor. We laten ons meenemen langs de stations die de heren hebben uitgestippeld. We belanden in koffiewinkels, afbrandende huizen en aan het einde van de reis belanden we in de televisiestudio waar we getuigen zijn van de opnames van het televisieprogramma ‘Mond en Hart’. De heren werken in deze finale van hun theatervoorstelling op epische wijze naar hun climax toe en pakken regelmatig terug naar wie en wat we gedurende reis hebben leren kennen.

Van de Amsterdamse droeftoeter die meermaals trouwt met een onderdrukt Thais vrouwtje tot de twee zakenmannetjes die aan de koffieautomaat pronken over hoe ze voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, het is maar een greep uit het geestige repertoire van de twee heren. De karikaturen van de typetjes zijn tot in de puntjes uitgewerkt en de grapdichtheid is de hele avond hoog. Mede dankzij het feit dat zij in de dunne verhaallijn de diverse typetjes laten komen en gaan, blijft de spanningsboog gespannen.

Met ‘Alles Eromheen’ bewijst het cabaretduo Van der Laan en Woe tot de absolute top van het cabaretgenre te horen. De voorstelling kent een sterke structuur waarbij de opbouw daadwerkelijk zicht- én voelbaar is. Met hun authentieke typetjes en monologen hebben de mannen het publiek vanaf de eerste minuut in hun zak. Als de reis uiteindelijk ten einde komt, kunnen zowel de heren als het publiek voldaan naar huis. Alles Eromheen is kwalitatief cabarettheater dat maar zelden zo sterk in het theater te zien is. Een aanrader.

Bas Oeijen
Foto (c): Joost de Haas