zaterdag 23 april 2016

BOeMS - Cabaret (Reportage)


Amateurtheatervereniging BOeMS bracht in de periode van 14 tot en met 17 april de musical ‘Cabaret’ naar de Tilburgse Schouwburg. De vereniging bestaat al ruim 40 jaar en repeteert wekelijks op de donderdagavond om tweejaarlijks een kwalitatieve musical naar het theater te brengen. De musicalgroep bracht diverse musicalklassiekers op de (vooral) Tilburgse planken waaronder recentelijk de musical Ciske de Rat.


Met de musical ‘Cabaret’ bracht BOeMS een geliefde musicalklassieker naar het theater, de musical, gebaseerd op het toneelstuk ‘I am a camera’ (1951), ging in 1966 in première op Broadway waarna de musical ook in 1968 haar intrede deed op het Londese West End. De musical neemt ons mee terug naar de jaren 30 in het Duitse Berlijn. Daar waar de bevolking steeds meer uit elkaar groeit als het gaat om politieke keuzes en toekomstperspectieven. Het nachtleven in de Kit Kat Club groeit dan ook uit naar een uitvlucht voor de bevolking waar zij ieder met hun eigen leed verdoezelen met alcohol, drugs en danspasjes. In de grote massa volgen we het verhaal van de jonge Sally die probeert te ontsnappen aan de schijnwereld die zich afspeelt in de Kit Kat Club. Ze ontmoet de Amerikaanse schrijver Cliff Bradshaw waarmee ze probeert een ‘normaal’ op te bouwen.

De musical ‘Cabaret’ vertelde het schrijnende verhaal van de nazi opmars in de jaren 30 te Berlijn, de dreiging voor de joodse bevolking groeit en de Duitse bevolking bouwt aan nieuwe normen en waarden en toekomstperspectieven. Een intrigerende strijdt met henzelf die door de cast van BOeMS op integere wijze werd geschetst. De musicalvereniging legt de lat voor het amateurmusicaltheater opnieuw weer hoger.

Bas Oeijen

Foto-overzicht:Foto’s (c) Bas Oeijen