zaterdag 28 januari 2017

Jeans - Magic (Recensie)

Stichting ‘The Magic of Jeans’ brengt in theaterseizoen een nieuwe theatertour van het welbekende theaterconcept ‘Jeans’ naar de Nederlandse Theaters. Afgelopen jaar bracht het gezelschap haar 25ste theatervoorstelling en dit seizoen zijn ze terug met een nieuw muzikaal spektakel voor jong en oud.De 26e theatertournee draagt de naam ‘Magic’, niet geheel onverwachts dat de ruim twee uur durende show dan ook afgetrapt wordt met het gelijknamige nummer van meidengroep OG3ENE. Al snel wordt het publiek meegezogen in het welbekende Jeans-concept: Een kwalitatieve live-band en een groep enthousiaste nieuwkomers in de theaterindustrie die een kans krijgen om zichzelf te profileren op het toneel. De achtkoppige cast, bestaande uit; Rowan Smit, Manon Prins, Deborah de Groot, Max van Waard, Velorisa Yorks, Xander Venema, Florens Eykemans, en Sarah van der Meer brengen een actieve en speelse theateravond gevuld met muziek van toen en nu.

Regisseur Perry Dossett trekt dit seizoen alles uit de kast om de productie naar een hoger niveau te tillen, opvallend dit jaar is de speelse en soms iets wat flamboyante choreografie. Meer dan eens weet de cast indruk te wekken met hun energieke dans gehuld in de net zo opvallende kledij, veelal afgestemd op de muziek die op dat moment wordt ten gehore wordt gebracht. Hits van toen en nu passeren in hoog tempo de revue, alles zit er weer in. Van uptempo tot ballads naar het Nederlandse lied, genoeg wils voor iedereen om een avondje lekker onbezonnen mee te zingen met the goodies uit de hitlijsten van vroeger en nu.

Ook deze theatertour kent de voorstelling een aantal ludieke uitspringers, zo wordt er enthousiast het lijfnummer van de teletubbies gezongen en is daar ineens een cover van K3. De titel van de show komt ook met regelmaat terug in de show, toveren en magie speelt deze show een hoofdrol in de rode draad van de avond. Met diverse rekwisieten wordt het thema gewaarborgd tijdens het zingen van de nummers, een echt magisch moment ontstaat echter zodra cast en band op het podium een akoestische versie van Dotan’s ‘Home’ ten gehore brengen. Het samenspel laat hierbij opnieuw zien hoe de kwaliteit van de producties van Jeans jaarlijks groeit.

De cast brengt onder begeleiding van de vier koppige band (Bennie Top, Harmen Leurink, Michal Vanoucek en Will Nuruwe) een intensieve en vermakende muziekavond naar de theaters. Een avondje achteroverzitten en genieten van de kwaliteit die Jeans te brengen heeft is meer dan ontspannend, en uiteraard mogen we niet vergeten dat we stiekem her en der wel even lekker kunnen meezingen, meeklappen of zelfs wel meedansen!

Bas Oeijen
Foto (c): Margot de Heide